Poliisiväkivalta sai uuden lapsiuhrin Turkissa

Teksti Derya Tekin

Mikään ei voi painaa enemmän kuin 16-kiloisen teinin arkku.

Viime viikolla Turkissa haudattiin maan lapsuus. AKP-puolueen omatunto mahtui 16-kiloiseksi kutistuneen teinipojan arkkuun. Muille arkku oli liian painava kannettavaksi. Siksi yli miljoona ihmistä kokoontui saattamaan Berkin Elvania viimeiseen matkaansa. Monet opiskelijat ja ammattiyhdistykset osallistuivat Berkinin hautajaisiin, ja kauppiaat pitivät liikkeensä kiinni surun osoituksesta. Myös muissa kaupungeissa järjestettiin muistotilaisuuksia Berkinille.

Heti Berkinin ampumisen jälkeen monet julistautuivat pojan omaisiksi. Siitä lähtien meistä kaikista tuli hänen sisaruksiaan tai vanhempansa. Asetuimme yhdeksi isoksi perheeksi. Seurasimme Berkinin tilaa ja toivoimme ihan aidosti Berkinin heräävän koomasta aina viimeiseen hetkeen asti. Meille Berkinin herääminen olisi merkinnyt Turkille erävoittoa korruptoitunutta hallitusta vastaan. Se olisi ollut samalla aiempien poliisin väkivallasta menehtyneiden uudelleen heräämistä. Varsinkin poliisiväkivallan lapsiuhrien voittoa.

Mitenkö kaikki tapahtui? Berkin Elvan lähti 16. kesäkuuta, Turkin kesän mielenosoitusten aikana, hakemaan leipää kaupasta aamiaiseksi. Kello oli noin seitsemän aamulla. Poika ei päässyt edes kauppaan asti, kun hän sai päähänsä poliisin ampuman kyynelkaasukanisterin. Paikalla olleiden silminnäkijöiden mukaan poliisi oikein odotti kadun kulmassa ja otti kohteeksi tulevaa ihmistä ampuakseen. Tällä kertaa uhrina oli Berkin.

Berkin Elvan lähti siis kotoa 14-vuotiaana ja 45-kiloisena hakemaan leipää ja menehtyi koomassa 269 päivää sen jälkeen 15-vuotiaana ja 16-kiloisena.

Berkinin ampuneet poliisit eivät ole selvinneet vieläkään, vaikka tapahtumasta on kulunut noin yhdeksän kuukautta. Kuulustellut poliisit joko eivät muista siitä päivästä mitään tai kieltävät käyttäneensä kyynelkaasua. Tapahtumapaikan tiedetään kuitenkin olleen kyynelkaasupilvien peitossa läpi päivän.

Monet istanbulilaiset vierailivat Berkinin perheen luona sairaalassa osoittamassa tukea heille koko tämän yhdeksän kuukauden ajan. Hallituksen puolue soitti Elvanin perheelle päivää ennen pojan kuolemaa, kun Berkinin tila oli heikentynyt. Samana päivänä poliisivoimat heittivät sairaalaan kyynelkaasua hajottaakseen ihmisjoukot, jotka tulivat tukemaan Elvanin perhettä sairaalaan.

Mielestäni pahinta oli pääministerin reagointi hautajaispäivänä. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoitti Berkinin hautajaispäivänä, ettei pojan kuolema ole vaikuttanut pörssiin mitenkään. Eli ei hätää ihmiset. Ei tarvitse huolestua Turkin liiran puolesta. Samaan aikaan useat ihmiset loukkaantuivat taas poliisivoimien rajusta otteista.

Tällä hetkellä hallituksen asema on vaikea. Pääministeri Recep Tayyip Erdogania pidetään vastuullisena kaikkien kesän mielenosoitusten kuolonuhreista. Sillä jokainen heistä on kuollut poliisien toimesta, joiden käyttäytymistä pääministeri on onnitellut.

Koko viime vuoden ajan pääministeri on provosoinut omia kannattajiaan hyökkäämään muita vastaan. Nämä valtion provosoinnit on saanut kaikua myös kaduilla. Pääministerin pelätään ajavan Turkkia sisällissotaan.

Berkinin kuolinpäivä. Kuva: Yücel Zorlu/Agence Le Journal.

Kuvat: Ferdi Limani/Agence Le Journal.

Berkinin hautajaiset. Kuvat: Furkan Temir Boğazlıyan/Agence Le Journal.

Kuvat: Nazım Serhat Fırat/Agence Le Journal.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019