”Erdogan ajaa Turkin sisällissotaan”

Teksti Kristiina Koivunen

Kirjailija Tarik Günelser vaatii pääministerin eroa.

Istanbulissa ja muualla Turkissa on ollut viime päivinä rajuja mielenosoituksia, kun tieto viisitoistavuotiaan Berkin Elvanin kuolemasta julkistettiin. Viime kesäkuussa yliannoksen kyynelkaasua saanut lapsi kuoli keskiviikkoaamuna 12. maaliskuuta oltuaan seitsemän kuukautta koomassa. Hän ei ollut osallistunut Gezi-puiston mielenosoituksiin, vaan sai poliisin kaasukanisterin päähänsä ollessaan matkalla leipäkauppaan.

”Pääministeri Recep Tayyip Erdogan tai Turkin hallitus eivät ole esittäneet surunvalitteluja hänen perheelleen, eikä seitsemän muun mielenosoituksissa kuolleen nuoren perheille”, puuskahti Turkish Pen -järjestön puheenjohtaja Tarik Günelser lyhyen Suomen vierailunsa viimeisenä iltana, torstaina kolmastoista maaliskuuta. Pen on kansainvälinen kirjailijaliitto.

Tarik Günelser. Kuvat: Kristiina Koivunen

Samaan aikaan mielenosoitukset Turkissa olivat muuttuneet mellakoiksi, joissa kuoli keskiviikkona yksi ihminen. 22-vuotias Burak Can Karamanoglu kuoli ja kaksi nuorta loukkaantui kahden ryhmän välisessä yhteenotossa Istanbulin Okmeydanissa, jossa oli vietetty pari tuntia aikaisemmin Elvanin hautajaisia.

Sattumalta juuri samaan aikaan poliisien väärä kyynelkaasun annostelu koitui myös heidän oman työntekijänsä kohtaloksi. Dersimissä kuoli 30-vuotias Ahmet Kücüktag, joka oli aiemmin saanut aivoinfarktin kyynelkaasulle altistuminen seurauksena.

”Kun pääministeri Recep Tayyip Erdoganilta kysyttiin eräässä televisio-ohjelmassa Turkin taloudellisesta tilanteesta, hän vakuutti, etteivät mielenosoitukset vaikuta siihen. Maan valuutta on vahva”, jatkaa Günelser, eikä salaa Erdogania kohtaan tuntemaansa voimakasta vastenmielisyyttä.

”Erdoganin puheet ovat pelottavia. Ne eivät sovi lapsille, Erdoganin lausunnot pitäisi näyttää televisiossa vasta lasten nukkumaanmenoajan jälkeen”, hän sanoo ja uskoo useimpien Turkin muslimien vastustavan pääministerin suunnitelmia.

”Erdogan ajaa maamme sisällissotaan, hänet on saatava pois vallasta”, vaatii kirjailija Tarik Günelser helsinkiläiselle yleisölle. Kun häneltä kysytään pelkääkö hän oman turvallisuutensa puolesta, hän vastaa myöntävästi ja kertoo useiden Turkish Penin jäsenien olevan vankilassa. Ulkomainen tuki, erityisesti EU:n taholta, tukee kuitenkin heitä niin paljon, etteivät viranomaiset uskalla puuttua järjestön toimintaan.

”Turkin tilannetta ei voi ymmärtää tuntematta historiaa. 150 vuotta sitten ottomaanien imperiumia yritettiin modernisoida ja siitä lähtien islamistit ja sekularistit, eli uskonnon ja hallinnon erottamista kannattavat tahot, ovat kamppailleet vallasta”, hän selitti. ”Länsimaat, erityisesti Yhdysvallat, ovat tukeneet islamisteja 1950-luvulta lähtien keinona estää Neuvostoliiton vaikutuksen ja kommunismin suosion leviämistä Turkkiin.”

Günelser ei ole lamaantunut kotimaansa ongelmista, eikä hän myöskään halua keskittyä pelkästään niihin. Pian hän jää eläkkeelle ja omistautuu Earth Civilization Projectiin. Töölössä Arkadia International Bookshopin tiloissa järjestetyssä luennossa Günelserin utopia eri alojen kansalaisjärjestöjen ponnistelujen yhdistämisestä niiden toimintoja koordinoivaksi kattojärjestöksi kuulosti mahtavalta ajatukselta – mutta ainakaan minulle ei oikein valjennut, kuinka se käytännössä toteutetaan. Onnea joka tapauksessa Günelserille haasteen kanssa työskentelylle, samoin kuin Turkin sananvapauden uutteralle puolustamiselle!

Kiitos Ian Bourgeotille ja Arkadia International Bookshopille viihtyisän tilan tarjoamisesta tilaisuudelle. Siellä on usein kirjailijatapaamisia ja muuta kiinnostavaa, esimerkiksi maanantaina 17. maaliskuuta kello 18 keskustellaan aiheesta Kurdistan itsenäisyyden kynnyksellä.

Kirjakauppias Ian Bourgeot (vas.), Suomen Penin varapuheenjohtaja Marianne Bargum, Turkish Penin puheenjohtaja Tarik Günelser ja Iida Simes, Suomen Penin hallituksen jäsen.

Dramaattisia uutisia tulee varmasti lisää lähiviikkoina Turkista, sillä siellä järjestetään paikallisvaalit reilun kahden viikon kuluttua, maaliskuun 30. päivänä. Raportoin niiden sujumista Fifin bloggarina, ja pidän peukkuja pystyssä, että kaikki sujuisi hyvin. Mutta siltä ei näytä; vaaleissa valitaan muun muassa kaupunkien pormestarit ja kuntien johtajat – mutta joitakin viime vaaleissa valittuja pormestareita istuu nyt vankilassa eikä käy vaalikampanjaa uudelleen valintansa puolesta.

Tarik Günelserin esityksen jälkeen yleisöllä on mahdollisuus esittää kysymyksiä. Eräs kuuntelija kertoo lukeneensa juuri netistä, että turkkilaisen vaaligallupin mukaan Erdoganin ja hänen AKP-puolueensa kannatus on laskenut 29 prosenttiin. Hymy leviää Günelserin kasvoille. Luvassa on siis kiinnostavat vaalit, ja marraskuussa Turkissa on seuraavat vaalit, joissa Erdogan yrittää toteuttaa haaveensa päästä presidentiksi.

Kommentoi Facebookissa
Olutposti 2019
Etnosoi 2019