Kirjeenvaihtajat
Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.
Teksti Fanny Malinen
Elizabeth, 86 vuotta, omistaa kahdeksan limusiinia.
Viime viikolla Britannia täyttyi lipuista ja harmaatukkaisen naisen kuvista. Jokainen pubi mainosti näyttävänsä suoraa lähetystä juhlallisuuksista, ja vaatekaupoissa myytiin alennuksella sinisiä, punaisia ja valkoisia vaatteita. Kuningatar Elizabeth II oli istunut valtaistuimellaan 60 vuotta.
On toki mukavaa, että ihmisillä on perinteitä, joita kunnioittaa. Kuningatar on kuitenkin ongelmallinen instituutio.
Forbes-lehden listauksen mukaan kuningattaren henkilökohtaisen omaisuuden, esimerkiksi linnojen, arvo on 310 miljoonaa puntaa. Lisäksi kruunulle kuuluu kiinteistöyhtiö, jonka portfolion arvo nousee seitsemään miljardiin puntaan: Crown Estate omistaa muun muassa Regent Streetin, yhden Lontoon keskustan vilkkaimmista ostoskaduista.
Kuninkaallinen taidekokoelma, jonka 130 000 esineen joukossa on Leonardon, Rembrandtin ja Michelangelon töitä, on arviolta kymmenen miljardin arvoinen.
Kuningattaren Jubilee-juhlallisuudet maksoivat veronmaksajalle 275 miljoonaa puntaa. Tähän väliin on hyvä muistuttaa, että kun julkisen sektorin työntekijät lakkoilevat, ylimääräiset vapaapäivät ovat aivan liian kalliita maan taloudelle.
Britannia on vankka luokkayhteiskunta, jossa sosiaalinen liikkuvuus on OECD-maiden alhaisinta. Pari vuotta olen ihmetellyt, kuinka kaupungissa, jossa on niin paljon köyhyyttä, voi olla niin hyväksyttyä pröystäillä rikkaudellaan. Viikonloppuiltaisin Lontoon keskustassa ohi ajaviin limusiineihin ei vain totu.
Jos haluaa lisää esimerkkejä absurdiutta lähentelevästä elämäntyylistä, kannattaa tsekata vaikkapa rekrytointisivusto, jolla haetaan paitsi hovimestareita, kokkeja ja yksityisopettajia perheiden arkeen, myös henkilökuntaa mukaan laskettelulomille.
Luokkajako ulottuu toki historiassa varmasti pidemmälle kuin kuninkaalliset. Mutta hei: kuinka yhteiskunnassa, jonka ylimmäisenä hahmona edes symbolisesti istuu nainen, jonka omaisuudesta pieni osa on lueteltu yllä, voisikaan saada läpi muutosta? Brittiläisessä mentaliteetissa istuu liian syvällä se, että on ihan ookoo syntyä niin rikkaaseen sukuun, ettei tarvitse tehdä kotitöitään itse, palkkatöistä puhumattakaan.
Onneksi Jubilee-viikonloppuna edes satoi.