YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kemialliset aseet tappavat Halabjassa

Lukuaika: 2 minuuttia

Kemialliset aseet tappavat Halabjassa

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Irakin kurdit ovat yksin myrkkyjensä kanssa.

Aram oli pikkulapsi, kun Irakin armeija pudotti kemiallisia pommeja hänen kotikaupunkiinsa Halabjaan.

Koska hänen kotinsa on kaupungin keskustan ulkopuolella, perhe selvisi hengissä, vaikka viisi tuhatta ihmistä kuoli heti.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuoden 1988 jälkeen Irakissa on tapahtunut paljon: Iranin ja Irakin sota päättyi, oli Kuwaitin miehitys ja ensimmäinen Persianlahden sota. Oli kurdien kansannousu ja autonomia sen myötä. Ja sen jälkeen sisällissota Irakin Kurdistanin pääpuolueiden KDP:n ja PUK:n välillä. Halabja oli de facto islamisen Ansar al-Islamin hallinnassa kunnes amerikkalaiset tulivat uudestaan Irakiin vuonna 2003.

Halabja pommitettiin täysin maan tasalle vuonna 1988. Autonomian myötä sitä alettiin jälleen rakentaa 1990-luvun alussa, mutta työ eteni hitaasti Irakin ollessa kansainvälisessä kauppasaarrossa ja Kurdistanin ollessa Bagdadin eli Irakin hallituksen määräämässä kauppasaarrossa.

Halabjan pikkukaupunki sijaitsee Iranin rajan tuntumassa. Kuva: Kristiina Koivunen.

Halabjalaiset sairastavat paljon. Syöpiä on ainakin kymmenen kertaa enemmän kuin Irakissa keskimäärin. Ympäristön tilaa ei ole tutkittu. Kaupunkilaisten juomavesi tulee kaupungin lähellä olevasta järvestä, jonka veteen myrkyt kerääntyvät kun vesi valuu sinne ympäristön vuorilta. Joskus kun maata raivataan tietöiden takia, kaivinkoneen kauhat osuvat salaisiin hautoihin ja karmean löydön tehneet tietyöläiset sairastuvat pian outoihin sairauksiin.

Aramin perhe pakeni kemiallisen iskun jälkeen Iraniin kuten kaikki halabjalaiset. Puolen vuoden kuluttua he palasivat Irakiin, elämä jatkui. Aram kävi koulua ja opiskeli yliopistossa. Hän suunnitteli perheen perustamista. Sitten iski syöpä.

Kurdistanissa perhe ja suku huolehtii jäsenistään. Suku keräsi rahat ja Aram matkusti Iraniin hoidettavaksi. Kevät näyttää hoidon tulokset.

Halabjan pommitus maaliskuussa 1988 oli suurin koskaan maailmassa tehty kemiallinen hyökkäys.

Amerikkalaisten johtama liittouma tuli Irakiin vuonna 2003 vapauttamaan irakilaiset Saddamin vallasta. Mutta kukaan ei ole kiinnostunut siitä mitä Saddamin diktatuurin uhreille on tapahtunut. Halabjalaiset ovat yksin myrkkyjensä kanssa.

Syöpää sairastava Aram vasemmalla. Kuva: Kristiina Koivunen.