YleinenKirjoittanut Kristiina Koivunen

Kierrätystä irakilaisittain

Lukuaika: < 1 minuutti

Kierrätystä irakilaisittain

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Kristiina Koivunen

Vanhat tavarat ovat kurdeille vastenmielisiä, mutta joskus niitä on pakko käyttää.

Irak on ympäristöasioissa yhtä eristäytynyt kuin muissakin asioissa. Täällä on tuskin edes kuultu sellaisia sanoja kuin ”kasvihuoneilmiö” tai ’Kioton sopimus”.

Kierrättäminen ja omatkin vanhat tavarat ovat Irakin kurdeille vastenmielisiä. Ne ovat köyhyyden merkki. Vaurauden osoitus on se, että kodin kalusteet vaihdetaan viiden vuoden välein. Tavoitteena on koti, joka näyttää huonekalukaupalta.

mainos

Tässä tosin tapahtuu kierrätystä, sillä vanhat huonekalut myydään Iraniin. Sinne päätyvät myös muut vanhat tavarat Kurdistanista.

Kun olen etsimällä etsinyt, olen löytänyt pari esimerkkiä metallin uusiokäytöstä – älkää kysykö paljonko sitä lojuu maastossa ruostumassa. Monenlaista metallia. Kalarista Sulaymaniaan johtavaa tietö laajennetaan. Katselin bussin ikkunasta tietöiden ensimmäistä vaihetta, sitä kuinka miinan raivaajat tutkivat aluetta.

Halabjassa on runsaasti kemiallisten pommien säiliöitä. Niille on löytynyt käyttöä mm. patsaissa.

Peltiset kanisterit sopivat aidan rakentamiseen. Tämä kuva on Kifristä. Käytetyt auton ovet sopivat myös hyvin tarkoitukseen. Aidat ovat eläimiä varten, ei kuitenkaan pitämään eläimiä niiden sisällä vaan ulkona. Lampaat, vuodet ja lehmät laiduntavat vapaina, ja se mitä niiden ei haluta syövän, suojataan aidoilla.

Metalliromua saadaan uppoamaan paljon tiesulkuihin. Ne ympäröidään kaivannoilla, vallituksilla ja metallimateriaaleilla. Niiden, joiden paperit eivät ole kunnossa, on turha yrittää kiertää tiesulku, vaikka käytössä olisi jämerä kulkuneuvo. Kuva on Kirkukista Baghdadiin johtavalta tieltä. Se on hieman epätarkka, koska ei ollut mahdollisuutta pysähtyä vaan kuvasin liikkuvasta autosta.

Kalarin taksiautot palvelivat aikoinaan Irakin armeijaa. Autot on valmistettu Neuvostoliitossa. Sitä maata ei ole enää olemassa, ja Irakin armeijakin on muuttunut Saddamin aikaisista loiston päivistä miehitetyn maan tynkäarmeijaksi. Mutta puna-armeijan jeepit mennä rutkuttavat edelleen aavikkoteillä.