YleinenKirjoittanut siru valleala

Huumeita Japaniin

Lukuaika: 3 minuuttia

Huumeita Japaniin

KirjeenvaihtajatKirjeenvaihtajat

Kirjeenvaihtajat ovat yhteytemme maailmalle. He kirjoittavat maailmasta, elämästä ja yhteiskunnasta sellaisena, kuin se heidän asemapaikastaan näyttäytyy.

Teksti Siru Valleala

Japani huumaa ihan huvikseen ja urheilumielellä.

Viime aikoina Japanin tv on täyttynyt huumekäryskandaalin vatvomisesta. Parikin huippusuosittua näyttelijää ja pop-idolia jäi juuri kiinni huumeiden käytöstä ja hallussapidosta. Erityisen suuren kohun aiheutti entinen poptähti, nykyinen malliäiti Noriko Sakai, joka tunnusti käyttäneensä itsekin stimulantteja sen jälkeen, kun hänen aviomiehensä, ammattilainelautailija Yuichi Takaso oli pidätetty amfetamiinin hallussapidosta tokiolaisella ostoskadulla.

Alkuun vaimo ja pariskunnan 10-vuotias poika katosivat kokonaan maan alle, mutta etsintäkuulutuksen jälkeen ihailtu ikoni astui esille syytetyn penkille – vaikkei hänen huumeidenkäytöstään ollut alkuun edes todisteita. Hallussapidosta sen sijaan oli: poliisi löysi asunnosta 0.008 grammaa amfetamiinia. Sakain pidätys herätti fanit anomaan tähden vapautusta, ja samalla huumekohu sai aikaan tärkeää päihdekeskustelua mediassa.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Sakain levy-yhtiö oli aikeissa julkaista 16. syyskuuta kokoelmalevyn, mutta hanke vedettiin nyt jäihin moraalisista syistä. ”Tuon kaltainen yhteisönvastainen käytös on anteeksiantamatonta”, levy-yhtiö tuomitsi. Muutama päivä sitten Sakain hiuksista otetun näytteen avulla huumeen käyttö saatiin todistettua. Ura lienee lopullisesti ohi.

Elokuun alussa myös näyttelijä ja laulaja Manabu Oshio pidätettiin. Alkuun hän kielsi käyttäneensä ekstaasia, mutta sittemmin mies myöntyi tunnustukseen. Oshion pidätys tapahtui yhteydessä, jossa kuolleen naisen ruumis löytyi luksuslukaalista Tokiosta. Selvisi, että Oshio oli ollut samassa asunnossa naisen kanssa ja he yhdessä käyttivät huumeita. Huumeiden ja kuolinsyyn yhteyttä ei ole kuitenkaan vielä lopullisesti varmistettu.

Myös Oshion menetykset ovat merkittävät. Pophtye LIV:n laulajan levydiili vedettiin hetkessä pois.

Japanissa huumeet ovat iso ja kohuttava, mutta samalla hyvin vaiettu ja piiloon vedetty aihe. Kamaa ei kaduilla juuri näy. Kertaakaan omalle kohdalleni ei ole osunut huumekauppiasta. Puoliso on kohdannut Roppongin viihdealueella muutaman tumman kauppiaan, mutta meno vaikuttaa hyvin vaivihkaiselta. Tuomiot ovat rankat: pienestäkin käytöstä voi saada usean vuoden linnaa. Varsin moni länsimaalainen lusiikin parhaillaan kamakakkua paikallisvankiloissa.

Huumeita Japanissa kuitenkin on. Amfetamiini eli shabu on niistä suosituin ja käytetyin. Bisnes on itse asiassa erittäin laajaa ja käyttäjiä on miljoonia. Huumemarkkinat ovat yleensä mafian hallussa, ja kaupankäynti tapahtuu klubien hämärässä. Amfetamiini on suosituin huume myös siksi, että sanotaan, että yakuza on sopinut yhdessä maan hallituksen kanssa pitävänsä heroiinin ja kokaiinin kaukana Japanista. Vastalahjaksi hallitus katsoo läpi sormien amfetamiinikauppaa ja muita mafian paheita.

Amfetamiinin tuotanto alkoi Japanissa 1900-luvun alussa, ja sen kulta-aikaa oli tietenkin toisen maailmansodan aika. Hallitus jakeli huumeita niin sotilaille, piloteille kuin asetehtaiden työntekijöillekin – kuten muissakin sotaa käyvissä maissa. Sodan jälkeen valtavat huumevarastot hyödynnettiin köyhien vuosien nälkäkuurien helpottamiseksi. 1952 amfetamiini lyötiin laittomaksi, minkä jälkeen siitä tuli yakuzajengeille merkittävä tulonlähde. Amfetamiiniin liitettiin myös hävityn sodan leima, minkä vuoksi koko huumeaiheesta tuli – aina tähän päivään saakka – tabu muutoin niin vapaamielisessä Japanissa.

Nykyään amfetamiinista apua saattavat etsiä esimerkiksi liian pitkiä päiviä tekevät bisnestyöläiset tai rekkakuskit, laihtumista havittelevat teinitytöt ja rankasti pänttäävät opiskelijat. Viihdemaailmassa huumelieveilmiöt taitavat olla arkipäivää ja nyt kohuttujen tähtien pidätys vain jäävuoren huipuista huipuin.

Kannabiksen käytöstä aiheutuvat tuomiot ovat rankkoja, minkä vuoksi pössyttely ei ole kovinkaan suosittua. Kannabista on myös vähemmän saatavilla, sillä välittäjät mieluummin tahkoavat rahaa hinnakkaammalla amfetamiinilla. Japanissa amfetamiinipidätyksiä on myös niin paljon, että vankiloiden on povattu ylikuormittuvan, mikäli kannabiksen käyttö lisääntyy. Toistaiseksi marihuanan käyttö on vähäistä muihin maihin, esimerkiksi Yhdysvaltoihin ja Saksaan, verrattuna.

Viime aikoina valtio on kuitenkin huolestunut, sillä kevyempien huumeiden suosio on nousussa. Vastikään koulut ja useat julkiset laitokset täyttyivät kannabiksenvastaisista valistusjulisteista. Sumopainijoiden parissa noussut kannabiskohu teki huumetta tutummaksi tavallisille tallaajille. Pitkään on kuitenkin ajateltu, että huumeongelmat tapahtuvat vain piireissä, joissa on länsimaalaisia. Kuten venäläisiä sumopainijoita. Tilanne on nyt muuttumassa.

Muutama päivä sitten uutisoitiin, että tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla 1446 ihmistä oli tuomittu kannabistuotteiden käytöstä, hallussapidosta tai myynnistä. Määrä ei kuulosta suurelta miljoonamaassa, mutta viime vuoteen verrattuna nousua on 21.3 prosenttia. Yli 60 % tuomituista oli parikymppisiä tai nuorempia. Stimulanttien käyttö taas oli hieman vähäisempää kuin aiemmin, 5384 tuomittua tapausta.

Vaikka Japanissa laittomien huumeiden käyttö on verrattain vähän näkyvää, niin kutsuttuja laillisia huumeita riittää. Voit löytää puoteja, jotka enemmän tai vähemmän näkyvästi kaupittelevat aineita nimeltä Spice, Foxy Methoxy, Zohai, Sally D, Magic Mint… Osa aineista on täysin synteettisiä, osa yrttipohjaisia. Vaikutukset voivat olla samat kuin LSD:llä. Tavaraa myydään esimerkiksi suitsukkeena, yrtteinä, kasveina, mausteina, teenä… Vielä muutama vuosi sitten kadulta sai myös huumesieniä, mutta ne kiellettiin. Synteettisten huumeiden kehittely on Japanissa virkeää, ja aina muuttuviin yhdistelmiin on poliisin hankala puuttua. Tällaiset huumeet ovat usein vielä vaarallisempia kuin laittomat, sillä seurauksia ja sivuvaikutuksia ei voi aina tietää.

Suosituin huume Japanissa on kaikesta huolimatta alkoholi. Viina virtaa ja väki horjuu Tokion yöstä toiseen. Poliitikot mokailevat kännissä, ja joutuipa prinssikin vastikään katkaisuun. Prinssi Tomohito, Akihito-keisarin serkku, passitettiin keisarilliseen yksityissairaalaan viime torstaina, jo kolmannen kerran tänä vuonna. Syynä oli alkoholin liikakäyttö.