saunaan keskellä stadia

Lukuaika: 2 minuuttia

saunaan keskellä stadia

Eduskuntatalon, Sanomatalon ja Finlandia-talon kupeessa lämpiää Töölönlahden rannalla turpeesta tehty savusauna.

Keskellä pääkaupunkia on savuinen, höyryinen ja kuuma meininki. Eduskuntatalon, Sanomatalon ja Finlandia-talon kupeessa lämpiää Töölönlahden rannalla turpeesta tehty savusauna.

”Olisihan se eri asia, jos tämä turvesauna olisi yksinäisellä paikalla järven rannalla. Täällä moni kysyykin ensin, että miten on mahdollista keskellä kaupunkia saunoa vapaasti ja uida meressä. Me suomalaiset kyllä saunomme missä haluamme, saunominen on perusoikeutemme”, vitsailee saunahankkeen ideoija, turvetaiteilija Papu Pirtola.

Turveharkoista, heinäseipäistä, puisista kuljetuslavoista, hiekasta ja mullasta rakennettu savusauna, jonne mahtuu kerrallaan kymmenkunta ihmistä saunomaan, on osa Pirtolan ympäristötaideteosta nimeltä Naurumuuri.

”Tämä on eräänlainen arkaainen alkusauna: pyöreä, lämmin ja pimeä, kuin kohtu. Turvemateriaali tulee suolta, jonka olemus on feminiininen, salaperäinen, upottava ja kiehtova. Tässä saunassa tulee turvallinen olo.”

Turvesaunassa saunoessaan ihmiset innostuvat Pirtolan mukaan kertomaan saunakokemuksistaan.

”Saunominen tällaisessa alkusaunassa yhdistää sukupolvia. Vanhukset muistelevat lapsuutensa savusaunoja, ja monet nuoremmat ovat kertoneet haluavansa itse rakentaa turvesaunan.”

Turvesauna rakennettiin viime kesänä työryhmän voimin, ja keväällä saunaa on korjailtu talven jäljiltä. Kesäkuussa Töölönlahdella saunottiin jo muutaman kerran, ja juhannuksesta eteenpäin tarkoituksena on lämmittää sauna ainakin kerran viikossa, ehkä keskiviikkoisin. Halot on usein saatu lahjoituksena. Saunomisesta saa halutessaan myös maksaa.

”Tarkoitus oli saunoa vain kesäaikana, mutta saunojat vaativat päästä saunomaan talvellakin. Viime vuonna turvesaunassa saunottiin vielä Tuomaan päivänä 21. joulukuuta lumisateessa”, Pirtola muistelee.

Alkujaan Pirtola kiinnostui turpeesta yli kymmenen vuotta sitten turvetekstiilien muodossa.

”Turverakentamisesta kiinnostuin nähtyäni Ruotsissa valokuvia turvelevyillä eristetystä kesämökistä. Turve on aivan mahtava luonnonmateriaali, se on lämmintä ja hengittävää. Helsingissäkin on vielä vanhoja taloja, joissa on käytetty turvetta eristeenä. Turpeen hyvä lämmöneristyskyky perustuu siihen, että sen sisällä on ilmarakoja, ja siksi se johtaa huonosti lämpöä.”

Turvesaunassa on myös tehty turvehoitoja. Turve soveltuu tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja reuman hoitoon sekä urologisiin, gynekologisiin ja hormonaalisiin vaivoihin. Turve hoitaa ja puhdistaa sekä tervettä että oireilevaa ihoa. Biologisesti aktiivisista ainesosista merkittävimpiä ovat humushapot ja fulvohapot, jotka pystyvät tunkeutumaan ihon lävitse.

Töölönlahden turvesauna lämpiää juhannuksesta lähtien kerran viikossa, ehkä keskiviikkoisin.

Johanna Sarjas

  • 9.9.2009