KirjallisuusKirjoittanut Santtu Paananen

Tulevaisuus ahdistaa eikä menestyksellä leveillä – uusi kirja tarkastelee milleniaalien maailmankuvaa

Milleniaalit ei ole valoisa kirja

Lukuaika: < 1 minuutti

Tulevaisuus ahdistaa eikä menestyksellä leveillä – uusi kirja tarkastelee milleniaalien maailmankuvaa

Millenniaali on väliinputoaja, jonka maailmankuvaa leimaa epävarmuus ja ahdistus. Aiemmat sukupolvet pystyivät luottamaan koulutuslupauksiin, työmarkkinoihin ja maapallon kantokykyyn. Vaikka maailma on muuttunut monella tavoin paremmaksi, millenniaalia vaivaa kaiken lävistävä ahdistus.

Millenniaalit – Uuden vuosituhannen tekijät piirtää 1980–90-luvuilla syntyneiden maailmantuskasta riipaisevaa kuvaa. Kirja kokoaa yhteen millenniaalien näkemyksiä, tilastotietoa ja Jako kahteen? -tutkimusprojektin löydöksiä. Lukuja rytmitetään tuoreilla mediakeskusteluilla ja poliittisilla käänteillä.

Tuija Sorjasen ja Annina Vainion kirjaan on syytä suhtautua tietyin varauksin. Millenniaalit fokusoi ahdistuksen aiheisiin ja koettuihin henkilökohtaisiin tai poliittisiin huoliin. Kirjoittajat kuuluvat itse millenniaalien ikäluokkaan ja vaikuttavat jakavan samoja murheita tutkittavien kanssa. Ajoittain on vaikeaa erottaa haastateltavien ja kirjoittajien näkemyksiä toisistaan.

Teoksen arvo on ajankuvassa; ajankohtaisten, tietylle sukupolvelle tyypillisten ahdistuksen aiheiden kuvauksessa. Niihin se tarjoaa samaistumispintaa lukijan sukupolvikokemuksista riippumatta. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Jo johdannossa varoitellaan, että kyseessä ei ole valoisa kirja. Teos keskittyy kuvaamaan nuorten aikuisten yhteiskunnallisia huolia. Käsittelyssä on viisi teemaa, jotka huolestuttavat millenniaaleja eniten: ilmastonmuutos, työelämän muutokset, menestys ja syrjäytyminen, sukupuolten ja etnisten ryhmien tasa-arvo sekä näkemykset tulevaisuudesta.

Parasta kirjassa ovat ahdistuneen millenniaalin maailmankuvan tarkka erittely ja eri näkemyksiä edustavien henkilöiden sujuva keskusteluttaminen. Lähdekritiikki on kuitenkin tarpeen, sillä Millenniaalit on julkilausutustikin yksipuolinen katsaus valittuun näkökulmaan. Esimerkiksi työelämää koskevien tutkimustulosten laajempi esittely olisi lihoittanut kirjan kaksinkertaiseen mittaan.

Kirjassa haastatellut henkilöt edustavat erilaisia näkökulmia ja maan sisäisiä todellisuuksia. Heistä jokainen on jonkinlainen vaikuttaja. Mukaan on valittu poliittisten nuorisojärjestöjen puheenjohtajia, taiteilijoita ja aktivisteja. Näkemysten skaala on ideologisesti kohtuullisen lavea.

Ilmastonmuutos-luvussa kuvataan huolta länsimaisen elämäntavan kestävyydestä. Työelämäluvussa käsitellään sitä, minkälaisia erityispiirteitä näkyy millenniaalien uupumuskokemuksissa. Kapitalistinen järjestelmä näyttäytyy ongelmallisena ja sen työmarkkinat ihmisistä elämän imevänä.

Menestystä ja tasa-arvoa koskevat luvut ovat kirjan onnistuneimpia. Nykyajan menestyvä millenniaali ei leveile ansioillaan, vaan häivyttää menestyjäasemaansa olosuhteita tai tuuria korostamalla. Tasa-arvon yhteydessä käydään raikasta keskustelua identiteeteistä ja vähemmistöjen kamppailuista itsensä määrittelemisessä.

Tuija Sorjanen & Annina Vainio:

Millenniaalit – Uuden vuosituhannen tekijät

Into Kustannus 2019, 230 s.