ElokuvaKirjoittanut Iida Simes

Tositapahtumiin perustuva Mr. Jones -elokuva kertoo Kremlin propagandakoneistosta, jota myös länsi halusi myötäillä

Lukuaika: < 1 minuutti

Tositapahtumiin perustuva Mr. Jones -elokuva kertoo Kremlin propagandakoneistosta, jota myös länsi halusi myötäillä

Mr. Jones

Agnieszka Holland

☆☆☆☆

Ohjaaja Agnieszka Hollandin kotimaassa Puolassa sananvapaus ja demokratia ovat uhattuina. Hallitus kiristää otettaan tiedotusvälineistä. Kärjistyneempi poliittinen tilanne ja  sanan­vapauden kriisi vallitsee Venäjällä ja Ukrainassa, jonka itäosissa venäläiset tai venäjänmieliset taistelevat kovin asein ukrainalaisia vastaan.

Hollandin elokuva sijoittuu vuoteen 1933 – aikaan, jolloin Neuvostoliitto voi monille vielä olla unelmien maa ja jolloin toinen maailman­sota oli vasta Hitlerin ja Goebbelsin toiveunta. 

Tositapahtumiin perustuva leffa iskee kuin neuvostoliittolainen pajavasara propagandakoneistojen valehteleviin syöpäläisiin. Brittiläinen journalisti Gareth Jones lähti Moskovaan haastattelemaan Stalinia ja törmäsi Itä-Ukrainassa sensaatioon, mutta kukaan ei halunnut julkaista Jonesin skuuppia. Sekä britit että yhdysvaltalaiset kieltäytyivät kertomasta Ukrainan nälänhädästä. 

Jonesin ympärillä tapahtui kummia. Neuvostoliiton salainen poliisi uhkaili häntä, koska paljastukset murskaisivat valheen, jolle valtakunta perustui. Outoa oli Yhdysvaltojen halu leikkiä mukana Kremlin huijauksessa. 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Totuus ei ole suhteellista, eikä se muutu riippuen keneltä kysyy. Mielipiteitä voi olla monia, mutta onko nälänhätää vai ei, sen saa tietää, kun asiaa tutkii. 

Holland muistuttaa miljoonien ihmisten kuoleman aiheuttaneesta Stalinin pelistä, jottei näin karmea pimitys toistuisi.