Avaruusasemalla vuoden koulutuksessa olleet fiksut ja opinhaluiset myöhäisteini-ikäiset ovat opettajansa kanssa maailmankiertueella kertomassa oppimastaan ja pohtivat samalla elämänsä suuntaa. Sarjan edellinen osa, erilaisuutta, minuutta ja tietoisuutta käsitellyt Ihmisversoja kertoi vuodesta avaruusasemalla ja sen tapahtumiin viitataan välillä. Silti Taivaanjuuret toimii hyvin myös omana seikkailunaan.
Mieltä avaavinta kirjassa on poikkeavan aistimisen kuvaus. Päähenkilö, vihreäihoinen ja muutenkin erikoinen Nuur kykenee aistimaan luonnosta asioita, joita muut ihmiset eivät havaitse. Erilaisuus auttaa selvittämään, mikä muu kuin veden puute vaivaa kasveja makean veden vähyyteen sopeutuvasssa maailmassa. Lisääntynyttä kuivuutta ja muita ympäristönmuutoksia on kuvattu arkisesti ja monien aistien kautta.
Tärkeä teema on myös henkinen itsenäisyys ja suhde omiin vanhempiin. Näitä tarinan hahmot, myös nuorten aikuinen opettaja, pohtivat kukin tavallaan. Pohdintojen rinnalle nousevat kysymykset hyvästä elämästä ja vapaudesta valita itse.
Teatteriohjaajana ja luovan ilmaisun opettajanakin työskentelevän kirjailijan teos ottaa vahvasti kantaa ihmisten fyysisen kohtaamisen ja lähi- ja pienryhmäopetuksen puolesta.
Taru Kumara-Moisio: Taivaanjuuret
Atrain & Nord 2022, 120 s.