Likka-ja-varjo_Mila-Nirhamo

Kuva: Mila Nirhamo

Esittävä taideKirjoittanut Tuomas Rantanen

Sisällissotaa nukeilla

Lukuaika: < 1 minuutti

Sisällissotaa nukeilla

Likka

Anneli Kanto & Mila Nirhamo

Anneli Kannon romaani ­Veriruusut kertoo naispunakaartilaisten kohtaloista sisällissodassa. Siitä on vastikään nähty kaksi versiota: Lauri Maijalan samanniminen sovitus KOM-teatteriin ja Sirkku Peltolan Tampereen Työ­väen Teatteriin ohjaama musikaali Tytöt 1918. Nyt sarjaa täydentää Mila Nirhamon Nukketeatteri Sampoon ohjaama Likka. 

Nukettamisen ohella esineteatteria, fyysistä ilmaisua ja yhteislaulua sisältävä esitys on rajattu 15-vuotiaan ­Sigridin näkökulmaan. Visuaalisesti tehokas näyttämöllistäminen ja tekijöiden taiten hallitseman ilmaisulajin luontainen herkkyys tukevat traagisen tarinan välittymistä luihin ja ytimiin asti.

Tarinan paperitehdas ilmennetään käsin kierrätettävän rapisevan kartonkirullan avulla, ja alaikäisiä tyttöjä ahdisteleva työnjohtaja pelkistyy hatuksi ja kepiksi. Vakuuttavasti toimii myös ratkaisu, jossa sodan uhrit tiivistetään rajusti heiluvan punaisen kankaan taakse hukkuvina ihmisinä. Ehkä kaikkein pysäyttävimmäksi nousee kuva, jossa Sigrid katsoo Hennalan vankileirillä seinälautojen raosta tovereidensa teloituksia tietoisena edessään olevasta samasta kohtalosta.

Tärkeä osa kokonaisuutta on teoksen äänimaisema ja siitä vastaavan Perrine Ferrafiatin vähäeleisen moni­puolinen työskentely pikkuruisella haitarillaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Likka tarjoaa syvästi vaikuttavan näkökulman sekä sisällissodan tuntoihin että meillä yhä huonosti tunnettuun aikuisten taidenukketeatteriin. Toivottavasti se nähdään pian esityskiertueella.

Anneli Kanto & Mila Nirhamo: Likka

Ensimmäinen esitysjakso Nukketeatteri Sampossa päättyi 26.11. Lisäesityksistä ilmoitetaan myöhemmin.