Alumiinipukuun pukeutunut henkilö seisoo lähellä laavapurkausta.

ElokuvaKirjoittanut Ilona Iida Simes

Ravisuttava dokumentti sukeltaa tutkijoiden mukana tulivuorten maailmaan

Ranskalaisten Katia ja Maurice Krafftin tarina on niin ihmeellinen, että se on jopa totta. Rakkaudesta maan kuumaan ytimeen pariskunta uhrasi kaiken aikansa ja jopa elämänsä selvittääkseen, miksi tulivuoret ovat sellaisia kuin ovat.

Lukuaika: < 1 minuutti

Ravisuttava dokumentti sukeltaa tutkijoiden mukana tulivuorten maailmaan

Fire of Love

Sara Dosa

Elokuvateattereissa nyt

★★★★★

Tieteen historiassa on esimerkkejä tutkimusmatkailijoista, radiologeista, kemisteistä ja fyysikoista, jotka panivat itsensä alttiiksi luonnonlakien edessä koettaessaan ymmärtää, miten maailma toimii. He kuolivat arktisten viimojen tappamina tai heidät nitistivät säteilysairaudet, myrkytykset tai hapen puute meren syvyyksissä. 

On hämmästyttävää, että vielä 1990-luvulle saakka sellaiset hurjapäät kuin ranskalaiset Katia ja Maurice Krafft harjoittivat tutkimustaan kävelleen tulivuorten laavavirtojen päällä foliot kenkiensä suojana.

Yhdysvaltalainen dokumentaristi Sara Dosa on tarttunut kiehtovaan aiheeseen. Rauhalliset ja kiltit, hiljaa virtaavat “punaiset” tulivuoret, kuten Krafftit luokittelivat, suorastaan kutsuvat elokuvan katsojaa luokseen. Yleisö oppii myös pelkäämään vahvoja kaasuja syökseviä ”harmaita” ilkimyksiä.

Elokuva kertoo kauniisti mutta ravisuttavasti mikä ajoi Krafftit avaamaan tulivuorten mysteerejä: pettymys ihmiseen. Kun he aloittivat uransa 1970-luvulla, Kambodžan–Vietnamin sota oli pariskunnalle niin suuri pettymys, että he tajusivat kunnioittavansa maapallon syvimpiä voimia enemmän kuin toraisaa ihmiskuntaa. Vaikka tulivuori lopulta tuhosi Krafftit, heistä jäi jäljelle kilometrikaupalla filmiä. Onneksi. Sillä Krafftien ansiota tämä hieno elokuvakin on.

Kaksi henkilöä seisoo rinnatusten, taustalla vuoristoa ja savua.