Ei liene kovin omaperäinen ajatus todeta, että elämme kriisien aikaa. Voiko nyky-yhteiskuntien kriisien syistä edes kirjoittaa mitään, mitä ei olisi toistettu jo kyllästymiseen asti? Venäläis-amerikkalainen kompleksisuustieteilijä Peter Turchin ottaa teoksessaan Lopun ajat – Eliitit, vastaeliitit ja tie poliittiseen pirstaloitumiseen haasteen vastaan ja heittää peliin luonnontieteelliset tutkimusmenetelmät.
Turchin on yksi kvantitatiivisten suuraineistojen hyödyntämiseen perustuvan kliodynamiikan perustajista, ja Lopun ajat soveltaa sen menetelmiä historiallisten kriisien tarkasteluun. Turchin pyrkii kliodynamiikan avulla tiivistämään suuret yhteiskunnalliset voimat muutamaan muuttujaan, joiden hän katsoo ennakoivan yhteiskuntien sisäisiä kriisejä hätkähdyttävän tarkasti.
Teoksen keskeinen viesti on, että yhteiskuntia ajavat poliittisiin kriiseihin eri eliittien väliset keskinäiset taistelut. Erityisen vaaralliseksi yhteiskunnallinen tilanne muuttuu silloin, kun eliiteistä on ”ylituotantoa”, eli kaikille ei löydy vallitsevasta järjestelmästä paikkoja. Kun tähän yhdistetään vaurauden yhä voimakkaampi kasautuminen hallitsevalle luokalle, historia osoittaa, että romahdus on jo lähellä.
Lopun ajat on virkistävän suorapuheinen erityisesti Yhdysvaltojen tilanteen suhteen. Neuvostoliitossa kasvanut Turchin pitää uutta kotimaataan yksiselitteisesti plutokratiana, jossa vain rikkaiden mielipiteillä on merkitystä poliittisessa keskustelussa. Vaikka teoksen tarkastelu sijoittuukin pääosin Donald Trumpin ensimmäisen presidenttikauden aikaan, ennuste maan sisäisestä hajaannuksesta näyttää näin Trumpin toisen kauden aattona yhä osuvammalta.
Sinänsä Turchinin näkemyksissä ei ole mitään vallankumouksellista, eikä varoituksissa vaurauden kasautumisen vaarallisuudesta ole juuri uutta. Scifiharrastaja tunnistaa myös nopeasti yhtäläisyydet kliodynamiikan ja Isaac Asimovin Säätiö-trilogiassa keskeisen psykohistorian välillä, vaikka Turchinin historialliset kehityskulut eivät olekaan yhtä vääjäämättömiä. Teos tarjoaa ennen kaikkea tieteenalojen rajat ylittävää näkemystä ja mausteeksi paljon kiinnostavaa historiallista knoppitietoa.
Lopun ajat on pätevä johdatus Turchinin laajaan, toistaiseksi suomentamattomaan tuotantoon. Teos sisältää myös liiteosion, jossa kliodynamiikkaa ja Turchinin tutkimushankkeita käsitellään tarkemmin. Vaikka osa yhteiskuntatieteilijöistä onkin suhtautunut Turchinin tutkimusmenetelmiin kriittisesti, suuraineistot tarjoavat kieltämättä uuden työkalun historiallisesti perusteltujen argumenttien tueksi. Tiedettä ja totuutta arvostavien ihmisten kannattaa ottaa ne hyötykäyttöön.
Peter Turchin: Lopun ajat – Eliitit, vastaeliitit ja tie poliittiseen pirstaloitumiseen
Suom. Juha Pietiläinen
Terra Cognita 2024, 316 s.