Tuotamme järjettömän määrän roskaa joka sekunti. Romua on kaikkialla ympärillämme, eikä sillä ole muuta virkaa kuin ruostua ja olla tiellä. Osa toki poltetaan ja siitä saadaan energiaa. Mutta entä jos roskaa ei pääsisi syntymään? Emme tällöin käyttäisi kovalla työllä ansaitsemiamme palkkatuloja uuden tavaran hankkimiseen. Kestävä tuote on kirosana nykyiselle talousjärjestelmälle ja tavaran kohtalona on, että jossain vaiheessa siitä luovutaan ja hankitaan uutta ja parempaa tilalle.
Laura Gustafssonin romaani Rehab on tarina roskasta ja kulutusyhteiskunnan romahtamisesta. Kaikki käynnistyy Santa Marian polttaessa kotinsa ja siinä samalla koko naapurustonsa. Kirja kuvaa suhdettamme tavaraan ja peilaa sisäistämäämme identiteettiä kuluttaja-kansalaisina.
Gustafssonin omintakeinen ja anarkistinen tyyli näkyy Rehabissa vahvana. Naapuruston asukkaat joutuvat evakkomatkalle ja Santa Maria pitää lokikirjaa tapahtumista, jotka eivät muodosta selkeää lineaarista jatkumoa. Välillä luetaan lohduttomia puhtaanapitoraportteja. Kirja ei ole helppoa luettavaa sen nopean ja poukkoilevan temmon vuoksi, mutta se luo vahvoja tunnetiloja. Kuluttamiseen pohjautuvan yhteiskunnan järjettömyys käy selväksi. Ihmiskunta on ajamassa täysillä päin seinää ja talouskasvun rajojen yli rotkoon.
Laura Gustafsson:
Rehab
Into 2020, 272 s.