MusiikkiKirjoittanut Timo Kalevi Forss

Ystävät-yhtyeen ytimessä on kahden sisaruksen välinen vahva sidos

Folkperinteesta ammentava sisarusten perustama pop-yhtye ottaa kantaa ja koskettaa. 

Lukuaika: 3 minuuttia

Ystävät-yhtyeen ytimessä on kahden sisaruksen välinen vahva sidos

Koronasulun aikaan perustettu Ystävät luottaa hyvin soivan stemmalaulun ja kantaaottavien sanoitusten voimaan. Sisaruspari Milla ja Juuso Härmän perustama yhtye on ottanut vaikutteita niin 1960-luvun folkista kuin poliittisesta laululiikkeestäkin. Kesäkuussa yhtyeen nimeä kantavan ensialbuminsa julkaissut Ystävät ei ole kuitenkaan ryppyotsaisesti julistava retroryhmä, vaan vastustamattomasti svengaava 2020-luvun pop-yhtye, joka laulaa häpeilemättömästi rakkaudesta taikka lapsen tuudittamisesta uneen.

”Me olemme Juuson kanssa soittaneet ja laulaneet lapsesta asti. Meillä on ollut lukuisia yhteisiä bändejä, mutta stemmalaulaminen ei ollut niissä aivan niin isossa osassa. Ystävistä halusimme puhtaasti lauluun ja erityisesti stemmalauluun perustuvan yhtyeen. Mukaan otettiin myös kolmas laulaja Saara Kolehmainen”, kertoo Milla. ”Ystävät lähti Peter, Paul & Mary -folkyhtyeen fanituksesta”, lisää Juuso.

Ystävät lauloi aluksi folk-covereita, mutta pian sisarukset alkoivat tehdä omia kappaleita. ”Teemme biisejä erikseen ja sitten niitä pallotellaan yhdessä. Jotkut biisit ovat tulleet valmiina jommankumman kynästä, mutta yhteistyötä on tehty lähes kaikissa biiseissä”, sanoo Juuso.

Ystävien ilmaisu on luonnollisen ja pakottoman kuuloista. Kaiken ytimenä on sisarusten välinen vankka sidos. “On mahtava juttu, että saa tehdä veljensä kanssa musiikkia. Toiseen pystyy luottamaan sataprosenttisesti”, Milla kertoo. “Alun perin kokoonpanon piti olla kitara ja kolme laulajaa. Sitten kitaristiksemme valikoitui Pena Törmälä. Hän alkoi tuomaan treenikämpälle enemmänkin jengiä. Näin mukaan päätyi muun muassa basisti Harri Rantanen.” 

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Heidän lisäkseen Ystävissä soittavat kitaristi Mika Kivi ja rumpali Jesse Koskivuori. Kaikilla on vankka musiikillinen tausta. Ystävien jäseniä on vaikuttanut muun muassa yhtyeissä Särkyneet, Lehtivihreät, Lokit, Itä-Hollolla Installaatio ja Nylon Beat.

Levyn kantaaottavimpia kappaleita on etuoikeutetun ihmisen elämästä kertova, Millan sanoittama Kultalusikka, jossa lauletaan ”sinä ansaitset tämän kaiken”. Millan mukaan teksti juontaa juurensa hänen filosofian opinnoistaan ja oikeudenmukaisuuskäsityksestään.

“Oikeudenmukaisuus koskee sitä, miten hyvinvointia jaetaan yhteiskunnassa. Jakamistapoja on kolme. Tasajaosta puuttuu moraalinen aspekti, koska se ei ota huomioon ihmisten erilaisia lähtötilanteita. Toinen lähinnä oikeistolaisen käsitys asiasta kuuluu: ’se saa, joka ansaitsee’, esimerkiksi omalla työllään. Usein unohtuu, että, sillä joka pystyy ansaitsemaan, on vain käynyt hemmetinmoinen tuuri. Kolmas vasemmistolaisempi käsitys on: ’jokaiselle tarpeen mukaan’. On lopulta aika yksinkertaista, millä perustein jakamisen ajatellaan olevan oikeudenmukaista. Viimeinen näistä vastaa parhaiten omaa käsitystäni”, Milla pohtii.

”Nykyinen hallitus ei toimi oikeudenmukaisesti eikä edistä yhteistä hyvää”, lisää Juuso. 

Murhamiehet on Juuso Härmän sanoittama sodanvastainen biisi, jossa kertoja kieltäytyy aseista, vaikka ympärillä riehuu sota. ”Kirjoitin tekstin viikkoa ennen kuin Putin hyökkäsi Ukrainaan. Sodassa ei ole voittajia. Olen ylpeä siviilipalvelusmies, enkä edelleenkään suostu osallistumaan sotaan.”

Ystävät haluaa ehdottomasti olla kantaaottava bändi, mutta 2020-luvun kantaaottavuus on erilaista kuin 1970-luvulla. ”Sellainen suora ’Porvari nukkuu huonosti’ -julistus on jo tehty niin hyvin, ettemme halua lähteä sille tielle. Ystävät on lähtenyt kuitenkin myös sanomisen tarpeesta.”  

Juuso haluaa pitää Ystävien ohjelmiston tasapainoissa. Yhteiskunnallisten tekstien lisäksi mukana on muunkinlaista materiaalia. ”Haluaisin, että materiaalia olisi puoliksi ja puoliksi. Kukaan ei jaksa kuunnella pelkkää paatosta”, Juuso tiivistää.

Ystävät ei asetu kuulijan ylä- tai alapuolelle, vaan tulee häntä lähelle – samalle tasolle, samastuttavasti. “Rakkaus on aina universaali aihe. Epäonnisesta rakkaudesta kannattaa aina laulaa. Se koskettaa meitä kaikkia”, toteaa Milla.

Kaikkien Ystävien tekstien pohjavire on vahvasti inhimillinen. ”Meillä on kaikilla samat tuntemukset yhteiskuntaluokasta riippumatta. Vaikka perussuomalaisella saattaa olla kova kuori, niin hänkin märisee kotona kuten kaikki muutkin”, sanoo Juuso. ”Kyllä porvarikin tunnistaa tunteen, jossa rakastettu on jättänyt”, Milla lisää.

 

Yksi Ystävien keskeisiä vaikutteita on muun muassa Nirvanan Nevermind-albumi, mutta bändin melodinen ja akustisvoittoinen sointi kuulostaa erittäin suomalaiselta, vaikkei se sisarusten mukaan olekaan täysin tietoista. ”Ei suomalaisuutta pysty ohittamaan”, sanoo Milla. 

”Miten suomalaisuus määritellään?”, pohtii Juuso. “Olen erittäin ylpeä kulttuurihistoriastamme sekä siitä, minkälainen yhteiskuntajärjestelmä tänne rakennettiin sotien jälkeen. Nyt tyypit tuhoavat tätä perintöä.” 

Ystävät on saanut keikoilla hyvän vastaanoton, ja uusia biisejäkin on syntynyt kakkosalbumia silmällä pitäen. Keikkailuun sisaruksilla on ristiriitainen suhde. ”Keikkailu on aina yhtä hirveää, mutta kuitenkin loppujen lopuksi palkitsevaa”, pohtii Juuso. ”Juttutuvan keikalla saimme yleisön yhteislaulamaan. Se oli mahtava yllätys”, Milla hehkuttaa.

Millaisia terveisiä sisarukset haluavat lähettää Voiman lukijoille? ”Haastakaa vanhempianne poliittisissa kysymyksissä. Se on hyvä tapa vaikuttaa”, kiteyttää Juuso. ”Opettakaa myös lapsenne haastamaan itseänne ja ajattelemaan omilla aivoillaan”, lisää Milla.