”Kun kuulin demiseksuaalisuus-termin ensi kerran 2010-luvulla, ajattelin että onpa tyhmä termi, eivätkö kaikki edellytä tuntemista ja luottamusta ennen seksiä? Myöhemmin eräässä luottamuksellisessa Facebook-ryhmässä kävi ilmi, että suurella osalla oli ollut yhden yön juttuja ja irtosuhteita, ja vain minä ja pari muuta ihastuimme ja sekstailimme ystäväpohjalta”, kertoo pohjoissuomalainen 49-vuotias Ksenia.
”Jos en tunne ihmistä lähemmin, seksissä tulee ulkopuolinen olo, kuin suorittaisin jotain koreografiaa. Jotta seksuaalinen läheisyys olisi minulle tyydyttävää, minulla täytyy olla seksikumppaniini molemminpuoliselta tuntuva tunneside ja arvostus, sekä tuntea toisen elämänhistoriaa. Kiinnostumiseen vaaditaan myös vaikeammin määriteltävää kemiaa eli viehtymystä, joka syntyy esimerkiksi kumppanin älykkyydestä, jota voi olla monenlaista”, Ksenia pohdiskelee.
Demiseksuaalisuudella tarkoitetaan henkisen yhteyden vaatimusta seksuaalisesta kanssakäymisestä nauttimisen edellytyksenä, ja se voi liittyä monenlaisiin seksuaalisiin taipumuksiin. Helsingissä asuva 60-vuotias opettaja Enete kuuli demiseksuaalisuudesta ensi kertaa sadomasokismia käsittelevältä Watts the Safeword? -sarjan videolta.
”Tunnistin, että tuohan on kuin minä, ja tämä selittää, miksi toimin niin kuin toimin!”
Enete haluaa tuntea seksikumppaninsa riittävän hyvin, välittää ja luottaa, mutta rakkautta hän ei välttämättä liitä seksiin: ”Voin aivan hyvin olla myös friends with benefits -tyyppisessä suhteessa, jossa ei seurustella, vaan seksiä harrastetaan ystäväpohjalta. Silti riettaimpia juttuja teen vain seurustellessani, sillä seurustelusuhteessa toiseen luottaa vahvemmin.”
Ksenia korostaa, että demiseksuaalisuus ei ole seksuaalimoraalinen kysymys, vaan mieltymys, joka ei ole valittavissa: ”En paheksu irtosuhteita tai yhden yön juttuja, en vain itse saa niistä tyydytystä samalla tavalla kuin tunnesiteelle rakentuvista seksisuhteista.”
Kumppani löytyy puhumalla
Demiseksuaaleille kumppanin etsintä on luontevampaa ystäväpiiristä kuin deittiäpeistä. Ksenian ja Eneten mielestä on tärkeää kertoa avoimesti omista haluistaan ja samalla hyväksyä, että toinen ei välttämättä koe samoin.
”Nettideittailussa kannattaa edetä kaveripohjalta ja katsoa miten juttu etenee. Demiseksuaalisuudesta kannattaa mainita jo profiilissa, ja ainakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat yleensä tuntevat termin”, Ksenia neuvoo kumppanin etsijää.
Ksenialla kaveruus ja ystävyys on syventynyt seurusteluksi yleensä ”luontevasti omalla painollaan”, mutta välillä se on vienyt aikaa. ”Kun vuosia sitten tunnustin kiinnostukseni nykyiselle heilalleni, hän vastasi, että kiitos kun kerroit, valitettavasti en tunne samoin. Jatkoimme tapaamista ystävinä, esimerkiksi kävimme leffassa yhdessä.”
Kaveruus ja ystävyys on syventynyt seurusteluksi yleensä ”luontevasti omalla painollaan”.
Ksenia tapaili muita ja välillä seurustelikin. Kolmen vuoden kuluttua Ksenian entinen ihastus ilmaisi halua fyysiseen läheisyyteen. ”Läheisyys tuntui hyvältä ja luontevalta. Jatkoimme tapailua uudella tavalla intensiivisemmin. Jonkin aikaa kuitenkin kesti, ennen kuin suhde määrittyi seurusteluksi.”
Enete testaa seksuaalista yhteensopivuutta mahdollisen kumppaninsa kanssa puhumalla haluistaan suoraan. ”Reaktioista huomaa, onko toinen samalla aaltopituudella ja halukas vastaamaan tarpeisiini. Jos ei, tai jopa järkyttyy, niin sellainen ihminen ei ole minua varten. Eikä puhe tarkoita, että olisin heti halukas seksiin, vaan se on yksi tapa rakentaa läheisyyttä, joka voi johtaa myös seksiin. Tällä metodilla olen saanut huonoa seksiä vain kerran elämässäni.”
Enete asui ennen Suomeen muuttamistaan Perussa ja on etsinyt seuraa molemmissa maissa.
”Machokulttuurisessa Perussa monien oli todella vaikea ymmärtää, että nainen voi puhua avoimesti seksistä, mutta samalla valikoida tarkkaan, kenen kanssa panee. Löysin lopulta sieltäkin miehiä, joihin voin luottaa myös siinä, etteivät he rehvastele suhteellamme.”
Suomessa taas on vaikeaa tietää, onko joku kiinnostunut, koska ”miehet kunnioittavat naisia, eivätkä siksi ilmaise kiinnostustaan”, Enete tulkitsee.
Eneten nykyinen kumppanuus on ”enemmän kuin friends with benefits”, ja suhde on mahdollisesti syvenemässä seurusteluksi ja yhdessä asumiseksi. ”Tapasin hänet Pride-festivaaleilla naiseksi pukeutuneena, ja kiinnostuin hänen persoonastaan. Jutellessamme myöhemmin kävi ilmi, että seksuaaliset mieltymyksemme sopivat yhteen. Jos olisin törmännyt häneen arkisessa tilanteessa miesten vaatteissa, hän tuskin olisi herättänyt kiinnostustani.”
Lisää samaistumisen kohteita
Haastateltavat eivät ole löytäneet viihteestä juurikaan demiseksuaalisuuden kuvauksia. Ksenia, joka arvostaa monipuolista fyysistä hellyyttä enemmän kuin seksiä, samaistui Aili Haapasalon 2022 ohjaaman Tytöt tytöt tytöt -elokuvan Rönkköön, jolle ”seksi ei nyt tunnu varsinaisesti epämiellyttävältä, mutta myöskään ei hahmota, mikä siinä toisia niin kiehtoo”.
Enete haluaa olla itse roolimalli: ”Kun olen avoin seksuaalisuudestani, muidenkin on helpompi avautua. Etenkin nuoret tarvitsevat monenlaisia malleja, jotta voivat ymmärtää itseään ja rakentaa identiteettiään ilman turhaa häpeää!”