Kypäräpäinen henkilö valokuvattu takaapäin, olkapäillä roikkuu kameroita. Kypärässä lukee

Kuvituskuva. Toimittaja Turkissa. Kuva: Engin Akyurt / Unsplash

MediaKirjoittanut Iida Simes

Lehdistönvapauden uudet lukemat: Venäjän sija lähentelee pohjalukemia, myös Ukrainan tilanne kehno

Toimittajien murhat, vainot, painostus ja lahjonta heikentävät lehdistön vapautta.

Lukuaika: < 1 minuutti

Lehdistönvapauden uudet lukemat: Venäjän sija lähentelee pohjalukemia, myös Ukrainan tilanne kehno

Kuvituskuva. Toimittaja Turkissa. Kuva: Engin Akyurt / Unsplash

Toimittajat ilman rajoja -järjestö julkisti 3. toukokuuta 2022 tämän vuoden lehdistön vapauden indeksit eli sijoitustaulukon, josta käy ilmi miten lehdistön riippumattomuus ja lahjomattomuus toteutuvat.

Venäjä on 155. sijalla, joka lähentelee pohjalukemia. Järjestö kertoo sen johtuvan etenkin siitä, miten valtio kontrolloi maan viestintää. Monet journalistit ovat paenneet Venäjältä. Samoin Ukrainan tilanne on kehno, vaikka sijoitus on peräti 106. Sodassa on kuollut toimittajia ja media-alan työntekijöitä. Sodan painostuksesta kertoo myös Valko-Venäjän 153. sija, sillä maassa hallitsee sananvapautta rajoittava presidentti.

Turkin kehno 149. sija kertoo presidentti Erdoganin hallinnon tavasta suitsia toimittajia haastaen heitä oikeuteen “presidentin loukkaamisesta” tai “ääriryhmiin kuulumisesta”.

Afrikan mantereen tilanne vaihtelee paljon maasta toiseen, mutta hyviäkin uutisia oli: Angolassa (99.), Zimbabvessa (137.) ja Etiopiassa (114.) lehdistön asema on parantunut viime vuodesta ja sananvapaus edennyt. Silti toimittajia painostetaan niin paljon, etteivät sijoitukset nousseet enempää.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Synkin asema Afrikan lehdistöllä on Eritreassa, joka on 179. sijalla, vain yhden sijan edellä sananvapauden kannalta maailman synkintä valtiota, Pohjois-Koreaa. 

Monissa Etelä-Amerikan maissa poliitikot kiihottavat kansaa tiedotusvälineitä vastaan. Toimittajat ilman rajoja kertoo, että tutkivat journalistit – erityisesti naiset – joutuvat viha- ja pelottelukampanjoiden kohteeksi. Kuuba on 173. sijalla, ja alle kymmenen sijaa ylempänä ovat Venezuela ja Nicaragua.

Amerikan mantereen primus lehdistön vapauden listalla on Costa-Rica kahdeksannella sijalla. Se ohittaa reippaasti Kanadan (19.), Yhdysvallat (42.)  ja suurimman osan Euroopan maista.

Perinteisesti kärkisijoilla ovat Pohjoismaat. Ykkösenä on Norja, kakkosena Tanska, kolmantena Norja ja neljäntenä Viro. Suomi putosi toiselta sijalle viidenneksi.

Koko lista perusteluineen: rsf.org