INTIFADA on arabiaa ja tarkoittaa kansannousua. Historiallisena tapahtumana intifadasta puhutaan, kun tarkoitetaan vuosina 1987 ja 2000 alkaneita kansannousuja, joissa palestiinalaiset nousivat vastustamaan Israelin miehitystä.
Väestön hajaantuminen laajalle alueelle on vaikeuttanut palestiinalaisten yhtenäisen politiikan harjoittamista. Vuoden 1948 Israelin itsenäisyysjulistusta edeltäneiden etnisten puhdistusten ja julistusta seuranneiden sotien yhteydessä 1,3 miljoonasta Palestiinan arabista noin 750 000 karkotettiin kotiseudultaan.
Nykyään maailmalla on YK:n mukaan noin viisi miljoonaa palestiinalaispakolaista. Heillä on kansainvälisesti tunnustettu paluuoikeus, jonka toteuttamisen Israel on kuitenkin estänyt. Pakolaisten lisäksi monet lähtemään kykenevät palestiinalaiset muuttavat ulkomaille töihin tai opiskelemaan. Alueen yhä jatkuva miehitys saa monet jättämään kotinsa paremman tulevaisuuden toivossa.
Electronic Intifaidaakin tehdään ulkomailta käsin. Toimituksen ydin toimii Yhdysvalloissa.
VUONNA 2001 perustettu Electronic Intifada on tänään yksi vanhimmista Palestiinan uutisointiin keskittyvistä verkkojulkaisuista.
Julkaisu sai alkunsa muutaman aktivistin vastarinnasta Palestiinaa koskevaa uutisointia kohtaan, päätoimittaja Ali Abunimah kertoo. Aktivistit kokivat uutisoinnin vääristyneenä ja palestiinalaisia epäinhimillistävänä.
Mediatalojen uutisointia vuosien ajan kommentoineet aktivistit tajusivat, että uutisteksteihin vastailemisen sijaan he voisivat itse tehdä tutkimusta ja tuottaa analyysejä. Internetin yleistymisen myötä lukijat muuttuivat passiivisista vastaanottajista aktiivisiksi dialogin osapuoliksi.
Kirjoittajia asuu monissa maissa. Ali Abunimah ja toimituksen seitsemän muuta vakijäsentä työskentelevät Chicagossa. Muut noin 40 avustajaa työskentelevät Euroopasta ja tietysti myös Palestiinasta käsin.
Nuorten gazalaisten journalistien työllistäminen on Abunimahin mukaan yksi julkaisun ylpeydenaiheista. Palkkatyölle on tarvetta Israelin toista vuosikymmentä saartamassa Gazassa. Maailmanpankin mukaan vuonna 2018 yli puolet gazalaisista oli työttömänä, nuorista jopa kaksi kolmasosaa.
Julkaisu maksaa kaikille kirjoittajilleen. Alkuajan vapaaehtoistyön avulla nollabudjetilla pyörinyt julkaisu on nostanut vuosibudjettinsa nykyiseen puoleen miljoonaan dollariin lukijoiden lahjoitusten ansiosta.
Electronic Intifada on Yhdysvalloissa listattu voittoa tavoittelemattomaksi yhdistykseksi ja suurin osa sen budjetista koostuu pienistä, 50 ja 100 dollarin lahjoituksista. Julkaisu ei ota vastaan rahaa valtioilta tai mainostajilta. Abunimahin mukaan verkkolehden riippumattomuus on sen suurin haaste, mutta myös sen etulyöntiasema.
Abunimahin mielestä monet merkittävät instituutiot pelkäävät kritisoida avoimesti Israelia, mutta tuhansista yksityisistä pienlahjoituksista pottinsa kokoavan julkaisun ei tarvitse sensuroida sanomisiaan.
AVOIMEN KRIITTISESTÄ suhtautumisestaan huolimatta Electronic Intifada vannoo omistautuvansa uskottavuudelle ja faktojen tarkistamiselle.
”Tiedämme, että meitä vastaan on ennakkoluuloja ja meitä syytetään puolueellisuudesta. Juuri siksi asetamme etusijalle luotettavuuden ja lähteiden varmistamisen. Uskon, että työmme on tunnustettu: joudumme vain harvoin tekemään oikaisuja. Meitä kritisoivat ihmiset eivät viittaa tekemäämme työhön”, Abunimah summaa.
Asiasisältönsä sijaan julkaisu saa kritiikkiä jo esimerkiksi nimensä perusteella: joskus palestiinalaisten oikeuksien puolustaminen ja Israelin valtion kritisointi yhdistetään virheellisesti antisemitismiin.
”Kaikki kansat ovat ylpeitä omasta vastarinnastaan. Olen vieraillut Suomessa ja tiedän suomalaistenkin historiassaan nousseen sortoa vastaan. Vain Palestiinan suhteen kansannoususta puhutaan terrorismina. Me haluamme antaa intifadalle myönteisen merkityksen. Emme taistele ketään vastaan, vaan yritämme luoda positiivisen ja omaleimaisen julkaisun”, Abunimah huomauttaa.
AIVAN YKSIN Electronic Intifada ei mediakentällä seiso, sillä Palestiinaan keskittyviä verkkouutisia tarjoavat englanniksi myös esimerkiksi Mondoweiss ja Palestine Chronicle.
Abunimah näkisi mielellään useampiakin kilpailevia, laadukkaita Palestiinasta uutisoivia julkaisuja, sillä uutisarvon ylittäviä tapahtumia on enemmän kuin toimitus ehtii kirjoittaa ja editoida.
Uutisartikkelien lisäksi Electronic Intifada julkaisee muutaman jutun viikkotahdilla myös esimerkiksi podcasteja, mielipidekirjoituksia ja videoita, joiden sisältö vaihtelee ajankohtaisista tapahtumista gazalaisten taiteilijoiden esittelyyn.
Videot oliivien sadonkorjuusta Gazassa ja tanssifestivaaleista Ramallahissa näyttävät humaanimpaa puolta Palestiinasta, joka lännessä normaalisti nousee otsikoihin vain sotauutisoinnin yhteydessä.
JULKAISU on englanninkielinen, mutta Abunimah kertoo, että Electronic Intifadan tekstejä käännetään myös muihin medioihin esimerkiksi ranskaksi.
Faktapohjaisuuden lisäksi julkaisu painottaa uutisoinnissaan myös selkeyttä. Tavoitteena on kirjoittaa laajalle yleisölle viljelemättä liikaa lyhenteitä: sekä Palestiinan uutisointia aktiivisesti seuraavan että sivuilla ensi kertaa vierailevan on saatava ymmärrettävää, uutta tietoa.
Tyypillisenä päivänä yksittäisten kävijöiden määrä sivuilla vaihtelee 10 000 ja 20 000 kävijän välillä. Gazaan kohdistuneiden hyökkäysten aikaan luku voi kymmenkertaistua jopa 100 000 kävijään päivässä.
HISTORIANKIRJOITTAJAT ovat julistaneet ensimmäisen ja toisen intifadan päättyneiksi. Mikä on Electronic Intifadan tulevaisuus?
”Odotan sitä päivää, kun meitä ei enää tarvita. Kun tehtävämme on ohi ja Palestiinan ihmiset ovat vapaita. Kun he saavat aloittaa uuden luvun elämässään”, Abunimah sanoo.
The Electronic Intifada
- Ensimmäiset uutiset julkaistiin vuonna 2001
- Lukijoita päivittäin keskimäärin 15 000
- Englanninkielinen verkkojulkaisu
- Kahdeksan hengen toimitus Yhdysvalloissa, minkä lisäksi toimittajia mm. Euroopassa ja Palestiinassa
- Päätoimittaja Ali Abunimah, toimituspäällikkö Maureen Clare Murphy
- Rahoittaa toimintansa ilman mainoksia tai valtioiden tukea
- Vuosibudjetti noin 500 000 dollaria
- Nettisivut: www.electronicintifada.net