KirjallisuusKirjoittanut Jari Tamminen

Vallankumous on piristävää puuhaa, lapset

Lukuaika: 2 minuuttia

Vallankumous on piristävää puuhaa, lapset

Monille punk­musiikki ja siihen liittyvä kulttuuri ovat – hyvässä tai pahassa – askelia kohti anarkiaa. Tätä voi hyvinkin pitää oikeana arviona. Monet pikkulasten vanhemmat ovat epäilemättä havainneet viittauksia anarkiaan myös lasten tavassa suhtautua maailmaan ja sääntöihin.

Onkin ihan perusteltua, että lapsille on tehty oma kirja punkista. Sen mukaan myös Peppi Pitkätossu on mitä suurimmissa määrin punk.

Aiju Salmisen ja Timo Kalevi Forssin Mitä on punk? esittelee konkreettisesti sen, mistä hommassa on kyse. Voisi tietenkin kysyä, onko kapinan ja anarkian opettaminen lapsille vastuullista.

”Ei ole vastuullista”, toteaa Forss, isä itsekin.

Salminen on hieman sovittelevampi.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Meille vanhemmillehan se voi olla ihan painajaismaista, jos lapset eivät suostu mihinkään ja vastustavat kaikkea, mutta soisin lasten oppivan, että omaehtoinen ja itsestä lähtevä ­tekeminen ovat tärkeitä. Sen tarkoitus on esitellä erilainen tapa elää ja olla.”

Joka tapauksessa lapset tulevat ennemmin tai myöhemmin kyseenalaistamaan heille asetettuja sääntöjä ja käyttäytymismalleja. Ehkä tähän valmistaminen ei ole pelkästään huono idea.

Kirjassa (pääosin) Forssin tekstit ja Salmisen kuvitukset esittelevät esimerkiksi punkin historiaa, tekijöitä, erilaisia tekemisen tapoja ja punkin ilmenemismuotoja. Katse ei ole pelkästään musiikissa, vaan mukana ovat esimerkiksi lehtien omaehtoinen tekeminen, hiusmuoti ja polkupyöräturnajaiset. Kaikki punkkia.

Forss kuitenkin sijoittaa punkin syntytarinan musiikilliseen kapinaan.

”Punk teki vallankumouksen. Vuonna 1977 hyökättiin kaikenlaisten dinosaurusten kimppuun ja ruvettiin tekemään itse.”

Forssin mukaan tarkoitus ei ole kuitenkaan antaa ohjeita siitä, miten punkkia pitäisi tehdä. ”Mieluummin näytämme, mitä on tehty, ja kannustamme kaikkia DIY-touhuun, joka on kaiken punkein asia, mitä on. Ollaan asioiden ytimessä, kun ymmärretään, ettei ole auktoriteettia, joka kertoo, kuinka asioiden pitää olla.”

DIY eli tee-se-itse tarjoaakin tarttumapintaa valtaosalle lapsista. Myös huumori puhuttelee lapsia, ja sitä punkistakin löytyy.

”Kapina voi olla vakavaa ja samalla naurattaa”, Forss toteaa, johon Salminen jatkaa: ”Samaan aikaan voi olla tosissaan muttei vakavissaan.”

Punkin lapsiin vetoavasta tenhovoimasta kertoo sekin, että toimittajan oma kuusivuotias lapsi arvuutteli ruotsinlaivan karao­kessa, löytyisikö Kakkahätä 77:n ”Systeemi ei toimi” -biisi valikoimasta. Ei löydy, mutta toivottavasti tämäkin korjaantuu.

Timo Kalevi Forss & Aiju Salminen:
Mitä on punk? Umpihanki 2018, 64 s.