Lukuaika: < 1 minuutti

Tukea vihatuille

kuva: Pekka Korvuo

Verkkovihan kohteeksi joutunut jää usein selviämään yksin.

Äskettäin perustettu yhdistys tarjoaa tukensa verkkovihan kohteille. Meitä ei vaienneta ry sai alkunsa marraskuussa perustajien omista kokemuksista.

Vaikka verkkoviha kohdistuu yksilöön, on ongelma yhteiskunnallinen. Verkkoviha haittaa sananvapauden toteutumista.

”Verkkoviha on väkivaltaa, joka voi lamaannuttaa ja traumatisoida kohteensa. Yleensä sillä pyritään rajoittamaan kohteen toimintaa ja sananvapautta”, yhdistyksen puheenjohtaja Hanna Huumonen toteaa.

Huumonen toimii päivätyössä Sakki ry:ssä, mutta hänelle on itsellään kipeää käytännön kokemusta verkko­vihan kohteena olemisesta. Viha­julkaisu MV-lehti piti häntä vuosia yhtenä maali­taulunaan.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Ajattelimme, että itse kokemamme vääryys verkkovihan suhteen voitaisiin valjastaa johonkin hyvään: muiden auttamiseen ja tukemiseen heidän joutuessaan samaan tilanteeseen”, Huumonen kertoo.

Yhdistys on jo kerännyt tukiverkoston eri alojen asiantuntijoista. Mukana onmuun muassa juristeja ja sosiaalityöntekijöitä, joiden puoleen verkko­vihaa kokenut voi kääntyä. Yhdistys tarjoaa myös vertaistukea.

”Kun itse aikanaan jouduin myrskyn silmään, vertaistukiryhmä olisi ollut todella tärkeä. Jokainen yksilö kuitenkin tarvitsee erilaista apua tilanteestaan riippuen: esimerkiksi vertaistukea, keskusteluapua tai laki­neuvontaa. Me pyrimme kartoittamaan kohteen tarpeet ja yhdistämään ­hänet siihen tukimuotoon, jota hän kokee tarvitsevansa”, Huumonen sanoo.

”Liian monta ihmistä on jo hiljennetty kohdennetuilla verkkovihakampanjoilla – siksi yhdistyksen nimikin on Meitä ei vaienneta ry. Haluamme taistella sen puolesta, että jokainen voi verkossa ilmaista mielipiteitään ilman, että joutuu vastaanottamaan satojen viestien edestä vihaa ja uhkailua.”

Avun tarjoajaksi ja sen vastaanottajaksi voi ilmoittautua luottamuksellisesti yhdistyksen verkkosivuilla.

www.verkkoviha.fi