Reutersin Irakin toimiston entisen johtajan Andrew MacGregor Marshallin mukaan mediassa vallitsee ”keskitien kultti”, kuvitelma siitä, että toimittajat ovat neutraaleja. Hänen mukaansa sen kautta ”valtavirtamediasta tulee harhaanjohtamisen väline tiedotusvälineen sijaan”. Suomalainen Israel–Palestiina-uutisointi tarjoaa tästä paljon esimerkkejä.
Toukokuun alussa Helsingin Sanomat raportoi, että Gazassa oli pahimmat väkivaltaisuudet sitten kesän 2014, koska sieltä ammuttiin raketteja Israeliin ja Israel vastasi pommituksilla. Yle nosti otsikoksi sen, että Israelin ja Hamasin välinen ”tulitauko rakoilee”.
Tarinassa on muutama ongelma: väkivaltaisuudet eivät alkaneet hyökkäyksellä Israeliin, ne eivät olleet pahimpia sitten kesän 2014, eikä molemminpuolista tulitaukoa ole ollut.
Israelin puolustusministeri Moshe Ya’alonin mukaan Gazan rajalla oli vallinnut ”ennennäkemätön rauha”, koska ”Hamas ei ole ampunut luotiakaan” kesän 2014 jälkeen. Hamas on myös estänyt muita ryhmiä hyökkäämästä Israeliin, siinä tosin täysin onnistumatta.
Israel on sen sijaan rikkonut tulitaukoa päivittäin. Se on tulittanut Gazaan satoja kertoja, enimmäkseen siviilejä kohti, tehnyt tusinoittain maahyökkäyksiä ja pommittanut ilmasta. Hyökkäykset ovat tappaneet kymmeniä ihmisiä ja haavoittaneet toistatuhatta.
Toukokuun alussa Israelin sotilaat tunkeutuivat taas Gazaan, ja Hamas lopetti yksipuolisen tulitauon ampumalla heitä kohti. Sen jälkeen Israel ampui ja pommitti Gazaa tappaen yhden siviilin ja haavoittaen useita.
Pyysin Hesaria ja Yleä oikaisemaan faktat ja mainitsemaan tulitaukorikkomukset.
Yle vetosi siihen, että se pyrkii ”kertomaan kummankin osapuolen kannan” tavoitellen ”tasapuolisuutta”. Vastaus on paljastava: ”tasapuolisuudella” ei tarkoiteta tosiasioiden riippumatonta esittämistä, vaan tasapainoilua näkemysten välillä, vaikka todellisuus on epätasa-arvoinen.
Hesarin mukaan ”se, että Israel on rikkonut toistuvasti tulitaukoa on ennemminkin laajennustoive kuin oikaistava asia”. Tämä ”laajennus” oli ilmeisesti aiheeton siksi, että Hesari oli käsitellyt Gazaa muissakin uutisissa – joissa asiaa ei myöskään kerrottu.
Kyse ei ole siitä, että toimittajat tietoisesti tukisivat Israelin apartheidia. He ovat ammattilaisina sisäistäneet ajatuksen siitä, että ovat neutraaleja. Mutta neutraaliksi katsotun keskitien suunnan määrää valtapolitiikka.
Nämä asiat eivät ole monimutkaisia. Jos Venäjä hyökkäisi Ukrainassa päivittäin siviilien kimppuun toisen osapuolen noudattaessa tulitaukoa ja venäläismedia esittäisi tilanteen yhtä virheellisesti, jokainen suomalainen toimittaja ymmärtäisi, mistä on kyse.
Syksy Räsänen