Tiia ja Jouni Forsström tekivät matalan kynnyksen kinky-kirjan.
Teksti Milla Pystynen
BDSM on kirjainyhdistelmänä yhä useammalle tuttu. Kuitenkin Liken lokakuussa 2016 julkaisema BDSM-aapinen on ensimmäisen suomalainen yleisopas BDSM-kulttuuriin. Teos toimii kirjailijoiden Tiia ja Jouni Forsströmin mukaan katalyyttina keskusteluille, mutta mistä siinä oikeastaan on kyse?
Forsströmit ovat puhuneet BDSM-aapisen kaltaisen kirjan tekemisestä jo 90-luvulta lähtien. Idea nousi pariskunnan omasta arjesta, ja suomenkieliselle perusteokselle oli selkeä tilaus. Kustantaja tarttui ideaan, ja puolen vuoden sisällä teos Tiian sanoin ”rykäistiin ulos”.
Tavoitteena oli matalan kynnyksen kirja, joka sopii luettavaksi yhdessä tai yksin, mutta toimii myös perusteoksena ammattilaisille. Tiian ja Jounin mukaan kirja on selkeä For Dummies -opas, jota jokainen voi ymmärtää, ja jonka jokainen uskaltaa avata, jota uskaltaa lukea vanhemman, puolison tai terveydenhoitajan kanssa.
Kirjailijat tuntuvat onnistuneensa tavoitteessaan. Sanat lämpö ja sallivuus ovat toistuneet tähänastisissa asiakaspalautteissa.
BDSM on yleiskäsite seksuaalisuudelle, joka sisältää muun muassa hallittua alistamista, alistumista, sitomista ja rankaisua.
Forsströmit toivovat, että BDSM-aapinen toimii ikäpolvien välisenä kirjana, joka antaa luvan keskustella aiheesta turvallisemmin kuin internetistä löytyvät satunnaiset artikkelit.
”Nuori, kasvava sukupolvi on jo tietoinen näistä asioissa. Ehkä jopa enemmän kuin vanhempansa, joten on aika teokselle, josta molemmat sukupolvet voivat keskustella”, Jouni pohtii. Seksi ja seksuaalisuus ovat Tiian mukaan myös kouluissa tärkeä puheenaiheita.
”Seksivalistus ei sisällä seksuaalisuuden nautintoa tai elämänvoimaa tuovaa iloa, vaan ainoastaan riskien minimointia ja raskauden ehkäisyä.”
Populaarikulttuurin BDSM-representaatioista kirjailijoilla on selkeä mielipide: mitä enemmän, sitä parempi. Oleellista on asioiden tuominen keskusteltavaksi.
Vielä viisi vuotta sitten Forsströmien mukaan yleinen hyväksyntä oli aivan eri tasoa. Puheen luonne ja julkisuus ovat muuttuneet merkittävästi, mutta he koettelevat yhteisöä olemalla avoimesti ammattilaisia ja ulkona kaapista. ”Semikaappiaikoina”, kuten pariskunta kuvaa, osa ystävistä oli vaisuja aihepiiristä. Nyt ihmiset ottavat yhä enemmän kontaktia, ja ovat myös alkaneet puhua keskenään.
Forsströmien tavoitteena ei toki ole täysin arkistaa BDSM-maailmaa eikä normalisoida kinkyä, vaan osoittaa, miten paljon asioita normin lisäksi todellisuuteen mahtuu.
”Jos et halua olla tekemisissä tunteidesi kanssa, unohda BDSM”, linjaa aapinen kohdassa T niin kuin tunteet. Kirjaimen R kohdalta löytyy rakkaus, ja huumori, terveys ja turvallisuus esitellään omina kohtinaan.
Kun Forsströmit päättivät tehdä hakusanamuotoisen kirjan, sanojen valtaisan määrän rajaus muodostui suurimmaksi haasteeksi koko prosessissa. Esimerkiksi monet fetissit niputettiin yhteen F-kirjaimen alle. Tiia ja Jouni kokevat onnistuneensa rajauksessa: mitään olennaista ei puutu, kaikelle ei ole tilaa, mutta rajaus itsessään on salliva.
Myös F-kirjaimen feminismi-kohdassa feminismin ja BDSM:n suhdetta pohjustetaan usein kuullulla kysymyksellä: ”– – ei kai feministisesti ajatteleva ihminen voi nauttia vapaudesta luopumisesta tai sen riistämisestä, alisteisesta seksistä, väkivaltaiseen heterokulttuurihistoriaan viittaavista tavoista ja rituaaleista tai toisen ihmisen esineellistämisestä?”
Tiia olisi voinut kirjoittaa aiheesta kymmenen sivua, mutta mukaan rajattiin pääkohtia: halujen, rajojen ja toimijuuden tutkiminen seksissä sekä vapaus käsitellä feminismiin liittyviä teemoja tai olla käsittelemättä niitä. Lähtökohtaisesti monissa kinkykäytännöissä sukupuolen merkitys murenee. Tiian mielestä BDSM leikkii myös queerin kanssa hyvin yhteen.
BDSM:stä kiinnostuneita Forsströmit kannustavat BDSM-baari-foorumille, jota he luonnehtivat rohkaisevaksi ja monipuoliseksi yhteisöksi. Järjestöt ympäri Suomen järjestävät bileitä ja tapaamisia, mutta foorumi tarjoaa niiden lisäksi matalan kynnyksen turvallista keskustelutilaa muun muassa eri suuntauksille ja ikäluokille.
”Haluaisin rohkaista ihmisiä avaamaan suunsa jonkun luottoystävän kanssa. Jos heillä on asioita, jotka ovat itselle suuren intohimon aiheita, olisi sääli, jos niitä ei voi kenenkään kanssa jakaa”, Tiia toteaa.
”Tuntuu vaan niin jumalattoman hyvältä, kun sen saa tehtyä. Tämä kirja sohvapöydällä tai kirjahyllyssä voi saada aikaan ainakin pientä vinkkiä, että mä uskallan avata suuni.”
”Aika alkaa olla niin kypsä, että omat pelot ovat suurin este”, Jouni lisää.
Tiia ja Jouni Forsström: BDSM-aapinen, Like 2016, 160 s.