Taide

Quique Neiran järisevä Chile

Lukuaika: 2 minuuttia

Quique Neiran järisevä Chile

Teksti Riia Colliander

Sulavia säveliä ja yhteiskunnallista sanomaa yhdistävä Quique Neira vieraili Helsingin Maailma kylässä -tapahtumassa. Riia Colliander kävi kyselemässä päämiehen kuulumiset Euroopan kiertueen alla. Mitä kuuluu Chileen?

Bambu- ja Gondwana -yhtyeissä uransa aloittaneen ja 2002 soolouralle siirtyneen chileläisen Quique Neiran takana on 20-vuotinen ura. Kolmannen soolonsa pian julkaiseva Neira nauttii eritoten Latinalaisessa Amerikassa reggaelegendan mainetta. Sosiaalisesta kritiikistä sekä reggaella, roots rockilla ja latinalaisilla rytmeillä leikittelemisestä tavaramerkkinsä tehnyttä Neiraa on myös kutsuttu nuoren Chilen vahvimmaksi ääneksi.

”Musiikkiliike on Chilessä aina ollut voimakas. Musiikki on väline, jonka kautta köyhäkin voi ilmaista itseään”, Neira toteaa. ”Synnyin kaupungin köyhälistöalueelle ja perheeseen, jossa musiikkia on aina pidetty arvossa. Siitä tuli minulle jo lapsena tuttu ilmaisukanava, mutten voinut kuvitellakaan, mihin asti se vielä veisi. Katso nyt – aloitin Chilen lähiöistä ja nyt olen Suomessa, esiintymässä kentän täydelle ihmisiä!”

Festivaalin päälavan yleisön reaktiot kertoivat Neiran esiintymisen olleen tapahtuman odotetuimpia. Monipuolisella kappalevalikoimalla yleisöä hellinyt Neira yhtyeineen ei antanut edes sinivalkoiseen verkkariasuun sonnustautuneen kuulijan lavalla suorittaman tanssinumeron häiritä esiintymistään – päinvastoin.

”Spontanious manifestation, great”, kommentoitiin lavalta takaisin maan pinnalle saateltua yllätysesiintyjää.

Chilen poliittinen tilanne on viime vuosikymmenten aikana kulkenut äärilaidasta toiseen. Ennen Augusto Pinochetin 1973 käynnistämää sotilasvallankaappausta Chile oli harvoja Etelä-Amerikan maita, joissa oli pitkään vallinnut demokratia. Vallankaappaus asetti maan sotilasjuntan alle, ja sen väistyttyä maa oli pitkään vasemmistopresidenttien hallinoima. Seuraava yllätys koettiin tammikuussa 2010, kun presidentiksi astui oikeistolainen, liikemiehenä ansioitunut Sebastián Pinera.

Yhteiskunnallinen kritiikki näyttelee Neiran kappaleissa merkittävää osaa. ”Musiikin sanomasta tuli minulle tärkeä jo lapsena”, hän sanoo. ”Sotilasjuntan aikaan isäni oli lähdettävä Chilestä pakoon Eurooppaan. Tilaisuuden tullen hän lähetti minulle erilaisten reggaeartistien levyjä. Sitä kautta rakastuin juuri tähän musiikinlajiin,” Neira hymyilee.

”Kuuntelin levyjen sävelkulkuja ja sanomaa. Samalla opin myös englantia, joka ei sen ajan Chilessä ollut yleistä. Sitä kautta ymmärsin lauletun kielen merkityksen ja päädyin käyttämään musiikissani omaa kieltäni, lähiömurretta, ja vaitsemaan aiheita jotka meitä koskettivat – köyhyys, epätasa-arvo, kaikenlainen sorto. Inspiroidun yhä pitkälti samoista aiheista, mutta käsittelytavat ovat kehittyneet. Sitä kasvaa vuosiensa mukana ja katsoo asioita toisin, tarkemmin ja laajemmin.”

Neiralla on näkemyksensä myös maan nykytilanteesta.

”Chilessä on lyhyen ajan sisällä tapahtunut paljon. Luonnonmullistusten aiheuttama tuho herätti monet katsomaan ympärilleen. Viime vuodet Chile on kasvanut monin tavoin: talouskasvu on kiihtynyt, palkat nousseet… mutta sen keskellä unohtui asioiden ydin. Moni koki tyhjyyttä materiaalisen kasvun keskellä: aivan kuin Chilen sielusta olisi kadonnut palanen. Pidän tätä pitkälti syynä Pineran vaalivoitolle. Kansa halusi rokottaa vasemmistoa arvojensa unohtamisesta.”

Neira uskoo karmaan. Pineran vannoessa virkavalaansa maa kirjaimellisesti järisi.

”Pidin sitä ympäristön tapana muistuttaa oikeistoa sotilasjuntan menneisyyden selvittämisen tarpeellisuudesta sekä merkkinä Pineralle. Mikäli hän muistaa, että presidentin tehtävä on huolehtia maastaan eikä kasvattaa omaa valtaansa, hän saattaa menestyäkin. Näemme pian, minkä tien hän valitsee – ja mitä siitä seuraa.”

Uransa ohella Neira myös säveltää ja tuottaa muille artisteille.

”Olen oikeastaan tuottajana aika huono. Projektini valitsen pitkälti vaistoni varassa. Minun on mahdotonta työskennellä sellaisen tuotannon parissa, joka ei tavoita ’sitä jotakin’ sisältäni. Olisi vääryttä musiikkia kohtaan tuottaa tai säveltää velvollisuudesta, unohtaen että vain sisältö lopulta merkitsee”, hän toteaa.

Suomesta Neiran tie vei Euroopan kiertueelle. Matkaa odottaessa Neira pohtii taiteilijuuden olemusta. ”Muusikon tärkein ominaisuus on sydän, sisäinen tunne. Riippumatta ympäristön mielipiteistä on aina kuunneltava sisintään: jos unohdat sen, jäävät teoksesi vaille henkeä, sisältöä. Kuvaan kuuluu myös tietty epävarmuus; jatkosta, taloudesta – ja juuri tuosta epävarmuudesta kasvaa ehdottomuus, joka on sinun kielesi”, Neira asettelee loppusanoiksi.

Neiran uusin albumi on ladattavissa osoitteesta quiqueneira.com.

  • 8.5.2011