Lukuaika: 2 minuuttia

Wikileaks poltti Salahin

Länsisaharalainen kansalaisaktivisti Salah Mohamed joutui lähtemään kotimaastaan, kun Wikileaks paljasti hänet.

Wikileaks julkaisi nipun salaisia diplomaattisähkeitä, jotka paljastivat minut täysin”, sanoo peitenimeä käyttävä Salah Mohamed.

Mohamed on länsisaharalainen kansalaisaktivisti, joka on työskennellyt kotimaansa itsenäistymisen puolesta koko elämänsä ajan. Hän on toiminut maanalaisena yhteyshenkilönä lukuisten eri tahojen välillä ja toimittanut tietoa miehitetyltä alueelta kansainväliselle lehdistölle sekä länsimaisille suurlähetystöille.

Mohamedin rauhanomainen toiminta loppui kuin seinään vuosi sitten.

”Sähkeistä kävi ilmi oikea nimeni ja se tosiasia, että vierailin Yhdysvaltain suurlähetystössä pari kertaa vuodessa ja toimitin heille tietoa siitä, mitä miehitetyllä Länsi-Saharan alueella tapahtui.”

Poliittisesti aktiivisella Mohamedilla oli myös suhteita Yhdysvaltain kongressiin. Hän joutui kertaheitolla Marokon viranomaisten mustalle listalle.

”Ennen Wikileaksin julkaisemia dokumentteja Marokon viranomaisilla oli ainoastaan hataria epäilyksiä minun suhteeni. Nyt he tiesivät, että olin sekaantunut kaulaani myöten maanalaisen vastarintaliikkeen toimintaan. Minut leimattiin välittömästi epätoivotuksi henkilöksi.”

Mohamedin työskentely Länsi-Saharan alueella on nykyään mahdotonta. Hänelle tarjottiin paljastumisen jälkeen kolmea työtä, mutta hän ei niitä saanut.

”Jokaisen työpaikan kohdalla valinta tyssäsi viime metreillä. Vaikka minulla on useita tutkintoja yhdysvaltalaisista korkeakouluista, en onnistu saamaan mitään työtä. Marokon viranomaiset tulevat aina viime hetkellä väliin, sillä he eivät halua minun kaltaisiani lähelleen.”

Marokon viranomaisten painostus kävi lopulta niin sietämättömäksi, että Mohamed joutui jättämään kotimaansa pari kuukautta sitten.

”En tiedä voinko mennä enää takaisin sinne. Marokon viranomaiset voivat tällaisessa tapauksessa luoda tekaistun jutun ja pistää minut vankilaan vaikkapa murhan tai huumekaupan perusteella. Luulen, että menen seuraavaksi Yhdysvaltoihin ja jatkan työtäni siellä.”

Wikileaks on merkinnyt monille tiedonvälityksen vallankumousta ja uudenlaista avoimuutta. Salah Mohamed kokee sen toiminnan ristiriitaisena.

”Siinä on hyviä ja huonoja puolia. Esimerkiksi Syyrian kaltaisista diktatuureista löytyy paljon Wikileaksin uhreja. He ovat tehneet tärkeää työtä raportoidessaan ihmisoikeusloukkauksista ja muista hirvittävistä asioista ulkomaisille viranomaisille, mutta Wikileaks on yhtäkkiä tehnyt heidän toimintansa mahdottomaksi. He olivat kansan ääni, joka on nyt hävinnyt salaisten diplomaattidokumenttien tultua julki.”

”Toisaalta ihmiset ovat saaneet Wikileaksin kautta tietoa siitä, mitä kulissien takana todellisuudessa tapahtuu. Wikileaks on näin edesauttanut monia arabikevään tapahtumia, ja muun muassa Egyptissä ja Syyriassa uudenlainen tieto sai ihmiset toimimaan. Pitkään kytenyt tyytymättömyys leimahti lopulta avoimeksi kansannousuksi, kun tietoa hallinnon väärinkäytöksistä ja korruptiosta oli tarpeeksi saatavilla.”

Mikko Siltanen

  • 2.11.2012