Jotkut isoveljet vahtivat yhteiskuntaa suopeasti & vapautta vaalien. Effi palkitsi heistä kaksi.
Sananvapautta ja yksityisyydensuojaa erityisesti verkossa ajava järjestö Electronic Frontier Finland (Effi) jakaa vuosittain Isoveli-palkinnot vuoden pahimmin tyrineille henkilöille ja yhteisöille.
Mutta Effi myöntää myös Winston Smith -palkinnon fiksuista liikkeistä ja maailman parantamisesta, järjen valosta. Tänä vuonna palkintoja myönnettiin järjestön 10-vuotisjuhlan kunniaksi peräti kaksi kappaletta. Molemmat valtion virkamiehille.
Oikeusministeriön lainsäädäntösihteeri Sami Kiriakos sai palkinnon suojaamattoman wlan-yhteyden käytön dekriminalisoinnin edistämisestä. Vanha laki ei vastannut tarkoitustaan ja oli sen lisäksi mahdoton valvottava. Maaliskuinen lainmuutos sinetöi Kiriakosin pyrkimykset.
Sami Kiriakos, miltä nyt tuntuu?
”Kiitos, oikein mukavalta.”
Oliko avoimen wlan-verkon käytön kriminalisoimisessa mitään järkeä?
”Vanha luvatonta käyttöä koskeva laki oli laadittu vuonna 1990 eli ennen wlanien olemassaoloa. Uuden lain yhtenä lähtökohtana on, että tehokkain keino luvattoman käytön estämiseksi on tukiaseman suojaaminen.”
Ovatko virkamiehet useinkin täysin kujalla mitä tietoyhteiskunta-hommeleihin tulee?
”Tuskinpa. Ala tietysti kehittyy nopeasti, eikä kärryillä pysyminen ole aina helppoa.”
Johtava tuloksellisuustarkastaja Tomi Voutilainen pokkasi Winston Smith -palkinnon työstään Valtiontalouden tarkastusvirastossa. Hän on erityisesti kritisoinut työntekijöidensä sähköpostin urkkimisen mahdollistavaa niin sanottua Lex Nokia -lakia sekä ajanut sähköpostin yksityisyydensuojaa laajemminkin.
Voutilainen on pyrkinyt purkamaan valtionhallinnon järjettömyyksiä kaikilla tasoilla, todetaan palkinnon myöntämisperusteissa. Hän on muun muassa käräyttänyt sosiaali- ja terveysministeriön sähköisen reseptin ja potilasarkiston mahdollistavan Kanto-hankkeen, johon on hassattu 100 miljoonaa euroa ilman vastiketta.
Tomi Voutilainen, miltä nyt tuntuu?
”Palkinto tuli ihan yllätyksenä. Virkavelvollisuuksiini kuuluu antaa palautetta hallinnolle sähköisiin oikeuksiin liittyvissä asioissa. On hyvä, että myös Effin kaltaisen järjestöt puolustavat ja nostavat esiin kansalaisten oikeuksia internetissä, etteivät asiat jää pelkästään virkamiesten varaan.”
Ovatko virkamiehet useinkin täysin kujalla mitä tietoyhteiskunta-hommeleihin tulee?
”Erityisesti lakimiespuolella alan ymmärrys on todella heikkoa. Tämä näkyy esimerkiksi toisen WS-palkitun Sami Kiriakosin esiin nostamassa wlan-tapauksessa.”
”Alan koulutus on myös todella vähäistä ja pintapuolista. Lainvalmistelijoista monilla on perustavanlaatuisia väärinkäsityksiä asioista, joihin liittyviä lakeja he rupeavat valmistelemaan. Virkamiesten ammattitaidon puute taas johtaa toistuvasti siihen, että firmat vievät tilaajia miten haluavat. Vuosikymmenissä ei ole opittu mitään, eivätkä tilaajat osaa vieläkään vaatia vastuunkantoa toimittajilta.”
Voima Kustannus onnittelee voittajia ja kansalaisia fiksuista virkamiehistä. Tosin molemmat Winston Smith -palkitut ovat jo siirtyneet uusiin organisaatioihin ja tehtäviin.
Palkintojenjako tapahtui syyskuun 11. päivänä Finlandia-talolla.
_______________
Isoveli-palkitut 2011
• Julkisyhteisösarja. Sisäministeriön pakkokeinolakiuudistus. Suomen poliisi sai yhdet maailman laajimmista oikeuksista murtautua kansalaisten tietokoneisiin. Uudistuspaketti tuotiin eduskuntaan viime hetkellä, niin ettei todelliseen asiantuntijakäsittelyyn ollut aikaa.
• Yrityssarja. Google. Voima ei uhraa palstatilaa itsestäänselvyyksille. Tsekkaa perustelut Effin sivuilta.
• Yksilösarja. Tuija Braxin saavutuslistaan kuuluu muun muassa tekijänoikeuslakiin lisätyt pykälät, jotka mahdollistavat oikeudenhaltijoille käyttäjien yhteystietojen saamisen internet-operaattoreilta ja verkkoyhteyden katkaisemisen ilman oikeuden tuomiota.
• Elämäntyö-erityispalkinto. Sisäministeriön arpajaishallintopäällikkö Jouni Laiho. Puolusti nykyistä rahankeräyslakia huolimatta siitä, että se tekee rehellisten yhdistysten ja hankkeiden toteuttamisen huomattavan hankalaksi varsinkin verkkoympäristössä. Laiho on osallistunut aktiivisesti lainsäädännön kehittämisestä käytävään julkiseen keskusteluun kiistämällä kaikki ongelmat.
Kaikki palkitut & laajemmat palkintoperustelut löytyvät osoitteesta www.effi.fi
_______________
Jari Tamminen