Vesikriisi voi odottaa Indonesian paratiisisaarta jo parin vuoden päästä. Turistit vievät balilaisten vedet.
Deni katsoo harmistuneena nuupahtanutta ja kuivahtanutta riisipeltoa lähellä Ubudin kaupunkia Balin saarella Indonesiassa.
”Sato pitäisi korjata kahden viikon päästä, mutta suurin osa jyvistä on tyhjiä. Ne täytyy heittää pois”, hän murehtii.
Deni on tullut työskentelemään pellolle viereiseltä Lombokin saarelta. Siellä riisinkorret uivat miltei parikymmentä senttiä korkeassa vedessä, mutta Balilla pelto näyttää hädin tuskin kostealta.
Näky ei ole poikkeuksellinen. Indonesialaiset ympäristöjärjestöt ja asiantuntijat ovat varoittaneet, että Bali ajautuu vesikriisiin vuoteen 2015 mennessä. Nopeasti kasvava turismi on imenyt saaren luonnonvesivarat tiukille, ja tilanteeseen etsitään nyt kuumeisesti ratkaisua.
”Ennen riisinviljelijät olivat tottuneet siihen, että vesi tuli pelloille suoraan vuorilta. Nyt vuorilla on putket, jotka johtavat suuriin hotelleihin. Viljelijät ihmettelevät, mihin vesi katosi”, ympäristökonsultti ja paikallisen kansalaisjärjestö Wisnun vetäjä I Made Suarnatha kertoo.
Vielä 1970-luvulla saari oli maatalousvaltainen, mutta nykyään se on täysin riippuvainen turismista. Arvioiden mukaan jopa neljä viidesosaa Balin taloudesta perustuu matkailuun. Indonesian hallitus on tähdännyt turismin kasvuun, ja viime vuonna Balilla saavutettiin 2,5 miljoonan kävijän raja.
Balilla on tällä hetkellä noin 3,5 miljoonaa asukasta.
”Tilanne on hankala. Balilaiset tarvitsevat turismia, mutta samalla se tuhoaa koko saaren”, ympäristöystävällistä Udayana Ecolodges -majataloa Jimbaranin kylässä pyörittävä australialainen Alan Wilson sanoo.
Jos keskiluokkainen balilainen perhe kuluttaa 100 litraa vettä päivässä, luksushotellin vastaava kulutus voi olla yli 50?000 litraa. Pienimmissä kylissä perheen naiset joutuvat pahimmillaan kulkemaan joka päivä kolmen kilometrin matkan hakeakseen sangollisen vettä lähimmästä purosta perheelleen.
Pullotettua vettä tuodaan jo nyt saaren ulkopuolelta.
Vesikriisin ratkaisu on suuri kysymysmerkki. Hallitus on ehdottanut, etta Balin itäosassa juoksevan Unda-joen vettä ohjattaisiin myos eteläiseen Baliin prosessoitavaksi ja ihmisten käytettaväksi.
Ympäristöjärjestöt pitävät ehdotusta järkevänä, sillä suurin vedenkulutus on nimenomaan Balin eteläosien suurissa turistikeskuksissa, kun taas saaren luonnonvesivarat ovat pääasiassa pohjoisen vuorilla.
Ehdotus silti tuskin yksin ratkaisee ongelmaa.
”Taloudellisia resursseja tehdä mitään on vähän, joten meidän on oltava luovia”, I Made Suarnatha sanoo.
Kummastusta on herättänyt se, miksi saaren pääkaupungin Denpasarin halki kulkevia Badung- ja Ayung-jokia ei ole hyödynnetty.
Syynä on niiden saasteisuus.
Ongelma on tiedostettu turistibisneksen puolella. Balin hotellinomistajia edustava järjestö houkuttelee parhaillaan ulkomaisia sijoittajia projektiin, jonka tarkoituksena on mahdollistaa meriveden puhdistaminen juomakelpoiseksi.
Yhtenä pelastuksena pidetään ekoturismia, jonka pyrkimys on saada turismin hyödyt paikalliselle ympäristölle ja yhteisölle suuremmiksi kuin haitat.
Adam Wilsonin majatalo esimerkiksi kierrättää jätevetensä ja roskansa, kompostoi puutarhajätteet ja käyttää etikkaa kemiallisten pesuaineiden korvikkeena. Osa pesuvedestä on aurinkovoimalla lämmitettyä, kerättyä sadevettä. Majatalon tavoitteena on täysin neutraali hiilijalanjälki.
Ekoturismin ongelmana on, että sen nimellä on mahdollista myydä mitä tahansa.
”Ei ole olemassa mitään tähtijärjestelmää, joka mittaisi kuinka ekoja palvelut ovat”, Wilson muistuttaa.
”Mutta viiden tähden ekokokemuksen voi periaatteessa saada kahden tähden hotellissa.”
______________
Bali in my eyes
• Bali on yksi Indonesian saarista. Sen koko on noin 5 600 neliökilometriä.
• Balin turismi sai alkunsa 1970-luvulla, kun taiteilijat ja lainelautailijat alkoivat vyöryä saarelle etenkin Australiasta.
• Vuonna 2010 Indonesiassa vieraili seitsemän miljoonaa turistia. Näistä reilu kolmasosa kävi Balilla.
• Asukkaita Balilla on hieman päälle 3,5miljoonaa. Kaiken kaikkiaan Indonesiassa on noin 240 miljoonaa asukasta.
______________
Kalle Heino