Martta Tuomaalan näyttelyssä annetaan ääni siivoajille. Minkälaista on työskennellä ammatissa, jonka merkitys jää huomiotta?
16 haastattelua ja elokuvateos. Näistä koostuu taiteilija Martta Tuomaalan näyttely Siivoojan ääni. Näyttelyn elokuva käsittelee siivousalan rakenteita yleisesti, kun taas installaatio kertoo siivoojan työstä suomalaisessa yhteiskunnassa työn tekijöiden omasta näkökulmasta.
Tuomaalan näyttely on kunnianosoitus siivoojia ja siivoustöitä kohtaan.
”Usein perustellaan, että työstä maksetaan matalaa palkkaa, koska ette tuota mitään.”
Tästä syystä työn hyvinvointia tuottava vaikutus pitäisi nostaa voimakkaammin esille. Myös näyttelyn elokuvassa todetaan, ettei siivoustyössä ole kyse vain tilojen pitämisestä esteettisesti miellyttävinä, vaan infrastruktuurin ylläpitämisestä.
Ihmisten arvostus omaa työtään kohtaan on yksi näyttelyn kantavista teemoista. ”Kyse ei ole valitusvirrestä, vaikka haastatteluissa nousee myös esille työperäinen hyväksikäyttö”, Tuomaala korostaa.
Haastateltavat ovat halutessaan voineet käyttää omaa äidinkieltään, jolloin heillä on mahdollisuus ajatusten ilmaisemiseen omalla äänellä.
Siivoojan arjessa muun muassa kilpailutuksen vaikutukset näyttäytyvät tavoilla, jotka eivät ole ulkopuolisille ilmiselviä. Tuomaalan mukaan siivoojat osaavatkin parhaiten itse kertoa, kuinka alan rakenteita ja työolosuhteita tulisi parantaa.
Martta Tuomaala: Siivoojan ääni 11.5. asti Helsingin galleria Jangvassa. Tuomaalan artikkeli 3 siivoojan potrettia löytyy Fifistä.
Tuukka Tuomasjukka