Arvostelussa Susanna Kovasen &
Harri Lapinojan kirja
Ruokapyramidihuijaus.
Ruokakeskustelu on viime vuosina vellonut sensaatiohakuisena ja syyllistävänä. Järjen ääntä keskusteluun tuovat Susanna Kovanen ja Harri Lapinoja teoksellaan Ruokapyramidihuijaus.
Kirjoittajat herättelevät huomaamaan, miten monin säikein ruoka, ravinto ja ravitsemus kytkeytyvät yhteiskuntaan. Lihaleikkeen, pullapitkon tai kasvihuonekurkun takaa löytyy roppakaupalla poliittista päätöksentekoa, markkinatalouden lainalaisuuksia ja tieteellisiin tutkimustuloksiin liittyviä kiistoja.
Lukijaa patistetaan itsenäiseen ajatteluun. Mainoskuvien ja tekstien sanomaa ei kannata niellä sellaisenaan eikä erilaisten symbolien ja merkkien antaa johdattaa harhaan. Esimerkiksi sydänmerkki ei tarkoita, ”että tuote olisi kaikin puolin terveellinen” tai että sillä olisi parantavia vaikutuksia.
Omaa kehoaan kannattaa kuunnella. Miksi uskoa maidon, leivän tai vähärasvaisen ruoan ylivertaiseen terveellisyyteen, jos oma vatsa on toista mieltä?
Ruokapyramidihuijaus tuntuu välillä lähes puuduttavan perusteelliselta, mutta historiaan ja filosofiaan tukeutuva näkökulma vaatii taustojen ja käsitteiden tarkkaa perkausta. Lyhyesti voi huudella vain mutkia suoriksi.
Susanna Kovanen &
Harri Lapinoja:
Ruokapyramidihuijaus.
Mitä meille syötetään ja miksi.
Atena 2014. 376 s. Neljä tähteä.
Marjo Jääskä