Tallinnassa hotelli Meritonissa pidetty virolaisten alkoholintuottajien ja maahantuojien sekä terveysviranomaisten seminaari toi esiin uusia puolia alkoholista ja sen vaikutuksista.
Ehkä yllättävimmän uutisen toi mukanaan tarttolaisen A.LeCoq-panimon (jonka omistaa suomalainen Olvi) toimitusjohtaja Tarmo Noop; Noopin mukaan alkoholipitoinen siideri ei olekaan alkoholia. Mitä se sitten on, sitä hän ei kertonut.
Tai ehkäpä Noopin määritelmä ei sittenkään ole suuri yllätys, sillä aiemmin hän on suositellut kaikille työtätekeville lounaansa painikkeeksi olutta. Yksi pullollinen kuulemma riittää. Tämän vuoden keväällä A.Le.Coq lanseerasi Virossa 2,9-prosenttisen ”autoilijan oluen”.
Noopin mukaan A.LeCoqin tutkimuslaboratoriossa tehdyt kokeet osoittavat, että autoilija voi huoletta kipata yhden tällaisen oluen ja hypätä autonrattiin vain 10 minuuttia myöhemmin. Lääkärit eivät ole asiasta samaa mieltä.
Seminaari toi hyvin esille sen, millaista kissa ja hiiri -leikkiä alkoholitehtailijat ja kansanterveyttä edistävät viranomaiset Virossa käyvät. Meritonissa väiteltiin muun muassa siitä, onko alkoholimainonnalla alkoholinkulutusta lisäävä vaikutus. Tuottajien mukaan tällaisesta ei ole mitään ”tieteellistä näyttöä” – joten mainontaa ei tulisi rajoittaa.
Virossa alkoholimainonta on toistaiseksi ollut erittäin liberaalia. Mainosten yhteyteen on toki lisättävä alkoholin vaikutuksista muistuttava varoitusteksti, mutta käytännössä se jää usein pieneksi tai jopa kokonaan pois – mainostavan tahon ja mainostoimistojen edustajien mukaan ”inhimillisten virheiden” vuoksi.
Virossa, jossa alkoholinkulutus on Euroopan huippua (vaikka tilastoista puhdistetaan suomalaisturistit), lisävalistus ei todellakaan olisi pahasta. Yli puolet sanoo juovansa ”terveydellisistä syistä”.
Matalaksi painetun alkoholiveron vuoksi vodkapullon saa lähimarketista halvimmillaan noin kolmella eurolla. Sikahalvoista hinnoista huolimatta tuottajat arvioivat laittoman viinan osuudeksi Viron alkoholimarkkinoilla noin 30 prosenttia. Osuus ollee nousussa.
Väkevän viinan myyntipisteitä pienessä Virossa on lähes 10 kertaa enemmän kuin Suomessa. Virossa viinaa saa iltakymmeneen saakka seitsemänä päivänä viikossa. Öisin alkoholia saa helposti mukaansa baareista.
Kuntien rahoittama päihdevieroitus Virossa sen sijaan on kortilla. Syvä lama puraisi ensimmäisenä ja pahiten juuri sosiaali- ja terveyssektoria. Tallinnassa on yksityisen psykiatrian poliklinikan yhteydessä muutama vuodepaikka päihderiippuvaisille, mutta hoito on maksullista ja tavallisen palkansaajan ulottumattomissa.
Poliklinikan asiakkaat ovatkin usein nuoria suomalaisia. Etenkin naisten alkoholismi on Virossa yhä suuri tabu.
Hotelli Meritonin seminaari päättyi… osaatteko arvata? Kyllä: viinatarjoiluun. Monelle maistui, mutta suurin osa seminaarivieraista malttoi jättää drinkin väliin. Asenteet ovat muuttumassa?
Sami Lotila