Ilisun pato tuhoaisi kurdien historiallisen kaupungin ja veisi kodin 78 000 ihmiseltä.
BALFOUR BEATTY VETÄYTYY TURKISSA Tigris-jokeen suunnitellun Ilisu-padon rakentamisesta. Balfour Beatty on yksi maailman suurimmista patorakentajista ja samalla yksi pahamaineisimmista jokialueiden tuhoajista. Sillä on kuitenkin seuraajaehdokas tiedossa, sillä Siemens on ottanut toistaiseksi päävastuun Ilisun rakentamisesta.
SIEMENS ON OSTANUT VA Tech -yrityksen, joka on tehnyt Turkin hallituksen kanssa sopimuksen Ilisun rakentamisesta. Siemensiä ei tunnu huolestuttavan maineen tahraantuminen, vaikka kaikki suunnitelmasta aiemmin kiinnostuneet eurooppalaiset yritykset ovat luopuneet siitä juuri imagosyistä.
Siemens osoittaa muutenkin hämmästyttävää asiantuntemattomuutta Turkissa, sillä se lobbaa päästäkseen rakentamaan ydinvoimalan maanjäristysalueelle Akkuyuun.
Suunniteltu Ilisun pato ja tekojärvi tuhoaisivat historiallisen Hasankeyfin kaupungin ja tekisivät 78 000 ihmistä kodittomiksi.
PADON INNOKKAIN KANNATTAJA on Turkin hallitus, jolle syyt lienevät enemmän poliittisia kuin taloudellisia. Padon avulla se vähentäisi tuntuvasti naapurimaan Irakin vedensaantia ja tekojärven alle jäisi kurdien muinainen pääkaupunki Hasankeyf, josta on viime vuosina tullut kurdeille yksi heidän historiansa tärkeimmistä symboleista. Hasankeyf on kuuluisa myös ikivanhoista luola-asunnoista, joissa asutaan edelleen.
Ilisun rakentaminen rikkoisi räikeästi YK:n jokisopimusta, jonka mukaan patorakentamisella ei saa vaikuttaa jokien alajuoksulla sijaitsevien valtioiden vedensaantiin. Tämän takia Maailmanpankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) eivät ole myöntäneet sen rakentamiseen lainaa, eikä Turkin valtio yksin pysty rahoittamaan sitä.
SEN SIJAAN ENGLANNIN HALLITUS myönsi Tony Blairin johdolla hankkeelle vientitakuun. Tämän takia nimenomaan englantilaiset ympäristöjärjestöt ovat aktiivisimpia Ilisun vastustajia Euroopassa.
Suunnitelma upottaa Hasankeyf tekojärven alle on ollut kurdeille oppitunti niin ympäristöasioissa kuin omassa historiassa. Uhka Ilisun padosta on tuonut ympäristönäkökulman kurdien vapautusliikkeeseen. Kun Kaakkois-Turkkiin rakennettiin kolme aiempaa suurta patoa, Atatürk, Keban ja Karakaya, paikalliset asukkaat eivät vastustaneet niitä.
Nyt on toisin. Kurdijärjestöt tekevät yhteistyötä ympäristöjärjestöjen kanssa. Hasankeyfin pormestari Vahap Kusen ja läheisen Batmanin pormestari Hüseyin Kalkan vetoavat eurooppalaisiin ympäristönsuojelijoihin, että he tulisivat tutustumaan alueeseen. Kusen on juuri muuttanut modernista talostaan vuoren rinteellä sijaitsevaan luolaan osoittaakseen arvostustaan kaupunkinsa historialle.
Maan ystävät on aloittamassa kansainvälistä kampanjaa, jossa vedotaan Siemensiin, ettei se lähtisi mukaan Ilisun rakentamiseen. Järjestö toivoo, että Siemensin johto saisi lähiaikoina niin paljon kortteja ja sähköpostia, että sopimuksen allekirjoittamista VA Techin kanssa harkittaisiin uudestaan.
Kristiina Koivunen