Pankkiirien kiimakausi käy kuumimmillaan.
Talven taittuessa alkaa citypankkiirien vuosittainen kiima-aika: pankkiirien bonukset ilmoitetaan vuoden alkukuukausina ja maksetaan kevään aikana. Viime vuosina kiimaan ovat ottaneet osaa poliitikot, jotka kilvan tuomitsevat pankkiirien bonusansioita.
Jos 2000-luvun alussa pankkiirikaverini kehuskeli ostavansa bonusmaksupäivänä kaiken haluamansa timanteista pikkuautoihin, 2010-luvulla finanssikriisikutistuskoneen jälkeen osalle ei makseta enää latin latia. Työpaikan säilyminen on ollut pitkään bonareista parhain.
Tietenkin joukkoon mahtuu aina joku seitsennumeroista palkkashekkiä heiluttava median silmätikku, joka leimaa koko alaa. Populististipoliitikoille pankkiirit ovat mitä helpoin kohde: parjaamalla bonusten maksajia ja saajia syntyy illuusio robinhoodmaisesta sankaruudesta.
Pankkiirit eivät poliitikkojen ääntenkalastelusta paljoa kärsi, sillä pankkimaailma pystyy kiertämään esimerkiksi palkkausta koskevat säännöt. Pahimmassa tapauksessa pankki siirtää ydintoimintojaan vaikkapa Singaporeen tai Sveitsiin.
Samalla pankki siirtää samaan osoitteeseen suuren osan toiminnoistaan ja verotettavista tuloistaan. Pankkiirit joko hyppäävät työn perässä veroparatiisilandiaan tai vaihtavat alaa. Ehkä tavallinen palkansaaja nukkuu lopulta huonommin – ainakin Briteissä, jossa pankkisektori muodostaa yli 10 prosenttia kruunun verotuloista.
Peruspankkiiri tienaa vuodessa vähintään 150 000–250 000 puntaa, ja valitettava totuus on se, että suurin osa pankkiireista tekee työtään vain hyvän palkan takia. Korkea palkka motivoi ihmisiä työskentelemään pankkialalla ja antaa pankeille mahdollisuuden kuoria kandidaateista kermat päältä. Bonukset taas varmistavat sen, että jokainen kallisarvoinen työntekijä tekee töitä kamikazetahtiin.
Rehellisesti: kuinka moni teistä, rakkaat lukijani, viitsisi viettää 16 tuntia päivässä 6 päivää viikossa vaikkapa joukkolainoja käsittelevän lainsäädännön parissa? Kuka jaksaisi edes opetella käyttämään Exceliä? Entä paljonko teille pitäisi maksaa vuodessa, jotta tekisitte sitä loppuelämänne?
Pankiirit ovat ihmisiä, ihan samanlaisia kuin tekin. Finanssikriisin jälkeinen bonustasojen lasku on saanut monet pankkiirit tulemaan järkiinsä ja keräämään pikkutakkinsa. Samoihin ansioihin pääsee seksikkäämmissäkin hommissa, kuten startupeissa.
Englannin pankkisektorin kutistuessa verotulot tippuvat ja julkista sektoria on pakko leikata. Ei kuitenkaan hätää: kun nykyiset pankkiirit katoavat korkeampien palkkapussien perässä, tulevaisuuden työttömille poliitikoille ja julkispuolen virkamiehille riittää töitä uudella matalapalkka-alalla, nimittäin paikallisella pankkisektorilla.
Banker Wanker