Lukuaika: 2 minuuttia

Ruokatohtori, osa 4: Unettoman nokkospelmenit

Kun kesän valo aiheuttaa unettomuutta, nokkospelmeneistä saa sekä voimaa että kätevän aamuöisen näpertelyprojektin.

Vaiva:

Tohtori, auta! En saa silmiä kiinni. Aina kesän valoisimpana ja talven pimeimpänä aikana kärsin unettomuudesta. Saatan valvoa vuorokaudessa 18–19 tuntia. Unettomuuskausi kestää noin viikon tai kaksi.

Mitä sellaista ruokaa kannattaisi syödä, josta saa voimaa jaksaa työpäivät muutaman tunnin unilla? Aina parempi, jos keksit jotakin, joka rauhoittaa illalla ja vie tajun. Menen tötsyistä liian pihalle, joten spacecake ei käy.

Diagnoosi:

Oli mennä ruokatohtorillakin yöunet tätä dilemmaa pähkäillessä. Arvioni on, että nyt on syytä keskittyä aivojen huijaamiseen: buustaa siis kehosi serotoniinintuotantoa. Tätä mielihyvähormoonia tarvitset mielen rauhoittumiseen ja unentuloon.

Tryptofaani on tässä hormoonituotantoketjussa keskeinen. Surauttele siis yön pimeinä (tai valoisina) tunteina trendikäs tryptofaanipitoinen vihersmoothie selleristä, lehtisalaateista, avokadosta, pähkinöistä ja kurpitsansiemenistä. Samalla varmistat, ettei naapurissakaan nukuta.

Jos uni ei silti tule, älä tuijottele ahdistuneena kattoon. Tässä sinulle yöllinen pelmeniprojekti, jonka voit rytmittää unettomuuskautesi mukaan: yhtenä yönä valmistat taikinan, toisena täytteen ja kolmantena näpertelet pelmenit. Tiiviisti pussitettuna keittämättömät pelmenit säilyvät jääkaapissa monta päivää ja pakastimessa kuukausia.

Kesän ehdoton täyteaines on nokkonen, jonka kerääminen yöllä käy itsehoidosta. Kevyt liikunta auttaa nukahtamisessa. Mitä pidemmällä kesää ollaan, sen ylempiä osia nokkosesta kannattaa käyttää.

Nokkosessa on niin paljon vitaliteettia, että lounaspelmenit auttavat jaksamaan uuteen levottomaan yöhön asti.

Resepti
Unettoman nokkospelmenit

n. 40 kpl

Taikina:

4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja

1 kananmuna tai 2 rkl soijajauhoja

1 dl vettä

1 tl suolaa

Täyte:

2 rkl valinnaista rasvaa

1 iso sipuli

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

5 l tuoretta nokkosta (tai 5 dl ryöpättyä)

1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

ripaus muskottia

1–2 tl suolaa

mustapippuria

Tarjoiluun:

smetanaa (tai soijajugurtti-vegaanimajoneesiseos)

Ensimmäinen yö, taikina.

1. Suolaa jauhot. Sekoita kupissa kananmuna tai soijajauho ja vesi. Yhdistä ainekset ja vaivaa taikina napakaksi palloksi.

2. Kelmuta taikina, anna seisoa jääkaapissa ainakin tunti.

Toinen yö, täyte.

1. Huuhtele nokkoset hyvin ja ryöppää ne muutaman minuutin ajan runsaassa vedessä. Siivilöi, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja purista ylimääräinen vesi pois.

2. Paahda kuivalla pannulla saksanpähkinärouhe ja siirrä sivuun. Kuumenna rasva ja ruskista hienonnettu sipuli, lisää pannulle ryöpätyt nokkoset ja paista hetki. Jos täyte vaikuttaa kuivalta, lisää joukkoon tilkka vettä ja sekoita.

3. Mausta ripauksella muskottipähkinää, rouhaisulla mustapippuria ja suolaa. Lisää lopuksi paahdetut pähkinät.

4. Jäähdytä täyte ennen pelmenien valmistamista.

Kolmas yö, täyttäminen.

1. Kaulitse taikina ohueksi. Ota taikinalevystä muotilla tai lasilla noin 5 cm:n pyörylöitä.

2. Nosta nokare täytettä pyörylälle. Taita puolikuuksi ja painele reunat kiinni. Taivuta pelmeni ”korvaksi” nipistämällä puolikuun päät yhteen.

3. Keitä valmiita pelmeeneitä runsaassa suolatussa vedessä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ousevat pintaan.

4. Tarjoile smetanan tai vegaaniversion kera.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Anu Brask