Lukuaika: 2 minuuttia

Roskiksella tavataan

Fifin & Voiman maaliskuu kului likasankojournalismin merkeissä.

Poliisille annetaan jatkuvasti laajempia oikeuksia säilöä tietoa ihmisistä, mutta mitä tapahtuu säilötyille materiaaleille?

Toimituksen puhelin soi 9. maaliskuuta, langan päässä ”lenkkeilijä Pasilasta”.

Hän kertoi, että oli nähnyt jo helmikuun alussa Pasilan poliisitalon luona avonaisen roskalavan ja vilkaissut sen sisään. Lavalta löytyi muun muassa säkillinen käyttämättömiä ruiskuja ja pornahtavat saappaat. Tyhjien lokerikkojen tarrat kertoivat, että lava oli väärällään poliisitalon tavaroita.

”Muutamaa viikkoa myöhemmin lava oli yllätyksekseni yhä paikalla. Siellä oli toinenkin tonkija, joka kävi lavaa määrätietoisesti läpi taskulampun kanssa”, lenkkeilijä kertoi.

”Nyt löytöni olivat huolestuttavampia. Purkkeihin ja minigrip-pusseihin taltioituja todisteaineistoja, osittain revitty passi, pino kahtia revittyjä valokuvia ruumiinavauksesta ja rikoksen uhrin vaatteita.”

”Kun pari poliisia toi rullakkoroskiksella lavalle lisää tavaraa, kysyin, että onko isompi remontti tulossa. He vastasivat vain, että koko talo tyhjennetään.”

Poliiseja ei näyttänyt tavaroiden katselu huolestuttavan.

”He kysyivät onko lavalla näkynyt yksinäistä saapasta ja pyysivät soittamaan ovikelloa, jos saapas löytyy.”

Löytö levisi nopeasti muihin tiedotusvälineisiin, ja Helsingin poliisi ryhmittäytyi siilipuolustukseen.

”Selvittelemme asiaa ja näin alustavasti voin sanoa, ettei joukossa ole arkaluontoisia tietoja”, apulaispoliisipäällikkö Jari Liukku vakuutti Ylen toimittajalle.

Iltalehdelle Helsingin poliisi arvioi, että ”kaikki lavalle joutunut arkaluonteisempikin materiaali on saatu takaisin ja hävitetty asiallisesti tai laitettu säilöön”.

Lenkkeilijä oli eri mieltä: ”Mietin, mitä muut ovat lavalta ottaneet. Siellähän on voinut olla mitä tahansa.”

Poliisihallitus sai valmiiksi 16. maaliskuuta oman selvityksensä.

”Sisäisen tarkastuksen perusteella asiassa on syytä epäillä laiminlyöntiä. Poliisihallitus on siten siirtänyt asian Valtakunnansyyttäjänviraston arvioitavaksi”, poliisiylijohtaja Mikko Paatero toteaa.

Samaan aikaan Turussa poliisit ovat suhtautuneet roskisten tonkijoihin takakireämmin. Poliisit ja vartijat ovat vierailleet koko talven ahkerasti ruokakauppojen jäteastioilla kyselemässä dyykkareiden henkilötietoja.

Varsinais-Suomen poliisin kenttäjohtaja Antti Tamminen ei ota kantaa siihen, onko moraalisesti oikein jahdata lama-aikana nälkäisiä ja köyhiä ihmisiä, jotka etsivät jätteitä ravinnokseen.

”Siinä vaiheessa, kun kauppias heittää ruoan roskikseen, siitä tulee jäteyhtiön omaisuutta”, Tamminen linjaa. ”Se on aina jonkun omaisuutta.”

Hän kiistää, että Turun poliisi kasaisi rekisteriä dyykkaajista. Jonnekin tiedot kuitenkin päätyvät, koska nimet otetaan talteen kauppiaiden tekemien mahdollisten rikosilmoitusten varalta.

Viikko Pasilan roskalavapaljastuksen jälkeen toimitukseen käveli ”opiskelija Espoosta”. Hän oli löytänyt bussipysäkin penkin alta vahakantisen mustan muistikirjan… Lue lisää Voiman sivulta 11.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Pasilan roskalavalta otettu kuvasarja todistusaineistosta Fifissä. Lue myös Hannele Huhtalan artikkeli Poliisin tietoturva vuotaa, sekä Suvi Auvisen Roskavarkaat & Turun dyykkisota.

Susanna Kuparinen