Arvostelussa Siiri Enorannan Nokkosvallankumous.
Nokkosvallankumous kertoo Nokkosista, kapinallisten lasten ja nuorten ryhmästä, joka nousee vastustamaan maailman tuhoon syössyttä Korotratoa, kaupan monopolikeskittymää.
Kirja on myös rakkaustarina, ja se taitaa olla ensimmäinen lukemani nuortenkirja, jonka päähenkilöt ovat poikiin rakastuvia poikia. Tämä on hienoa jo itsessään, mutta erityisesti arvostan sitä, ettei siitä tehdä minkäänlaista numeroa kirjan sisällä – joskus sitä rakastuu poikaan, joskus tyttöön.
Seksuaalisuus ei ole kirjassa tabu siinäkään mielessä, että seikkailujen ja vallankumouksen valmistelun lomassa Enorannan kirjan nuoret kapinalliset ehtivät myös harrastaa seksiä. Kirjailija ei mene akteissa yksityiskohtiin, mutta ei myöskään niitä piilottele. Tämä on huomattavasti parempi lähestymistapa kuin monien nuortenkirjojen seksuaalisuuden täysi ohittaminen. Tekee mieli taputtaa – juuri tällaisia tarinoita toivoo nuorten saavan luettavakseen.
Kirjan dystopisen maailman kuvailun voikin kohdittain lukea todella suorasanaisena kritiikkinä länsimaiselle elämäntavalle. Kriittisyys ei kuitenkaan hypi silmille vaan uppoaa hyvin kirjan tarinaan rohkeudesta ja oikeudesta.
Siiri Enoranta: Nokkosvallankumous. Wsoy 2013. 445 s. Kolme tähteä.
Oona Juutinen