Tyttöjen väkivalta on yleistynyt & arkipäiväistynyt. Syyt ovat tuttuja: tarkoituksen puute & rakkaudettomuus.
”On eettisesti arveluttavaa, jos tyttöjen väkivalta kielletään”, toiminnanjohtaja Timo Purjo Non Fighting Generation -järjestöstä sanoo. Järjestö pyrkii ohjaamaan nuoria vastuulliseen aikuisuuteen. Sen lisäksi, että Purjo on työskennellyt väkivaltaisesti oireilevien nuorten parissa, on hän tehnyt Tampereen yliopistossa väitöskirjan nuorten väkivaltakäyttäytymisestä.
”Meille tultiin puhumaan tyttöjen väkivaltaisuudesta ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten”, Purjo kertoo. Asiaa oli aluksi vaikea uskoa, mutta NFG ryhtyi työhön ja haki rahoitusta tyttöjen auttamiseksi.
Purjon mukaan tarkoitus ei ole vähentää huomiota miesten väkivaltaisuudelta vaan puhua uudesta huolestuttavasta ilmiöstä.
”Tytöt ovat tulevia äitejä. Entä kun he siirtävät lapsilleen perinteen, että on okei lyödä?”
Purjon ja tutkija Eevastiina Gjerdstadin tutkimuksista on selvinnyt, että 12–18-vuotiaiden tyttöjen väkivalta on levinnyt laajalti ja arkipäiväistynyt.
”Pojilla suhtautuminen väkivaltaan on kääntynyt häpeäksi, tytöillä se voi nykyään olla meriitti.”
Pojista 89 prosenttia kieltäytyy lyömästä tyttöä. Tytöistä 30 prosenttia kieltäytyy lyömästä poikaa. Päihteiden käyttö ei selitä väkivaltatapauksia, vaikka kaksi kolmasosaa väkivallanteoista tapahtuu humalassa.
”Silloin jäädään helpommin kiinni, ja humalassa tehdyt väkivallanteot päätyvät tilastoihin.”
Timo Purjo kehottaa vanhempia ja nuorten aikuisia läheisiä kohtelemaan teinejä rakkaudella.
”Kateuden, kilpailun, vihamielisyyden ja pelon yhteisöstä tulee epävarmoja nuoria. Tarvitaan palvelevaa rakkautta, jotta nuoret oppisivat oikeita elämänarvoja.”
Tytöt ovat keskusteluryhmissä kertoneet, että heidän mielestään on oikein ottaa oikeus omiin käsiin.
”Samat syyt kuin kovan luokan murhaajilla. Oikeutus, opetus ja kunnia.”
Timo Purjo puhui Planin järjestämässä Koska olen tyttö -seminaarissa. Purjon kirja Sukupuoli & väkivalta ilmestyy marraskuussa.
Hannele Huhtala