Toisinajattelija: Kaikki tuntuu alkavan täysin viattomasti. Automaattikorttini vanhentui, joten hain hiessä Nordeasta uuden, mikrosirulla varustetun Visa Electron -kortin.
Kaikki tuntuu alkavan täysin viattomasti. Automaattikorttini vanhentui, joten hain hiessä Nordeasta uuden, mikrosirulla varustetun Visa Electron -kortin. Olisin toki halunnut aivan tavallisen zetin, mutta kun niitä ei saa.
Kaikki kortit on nykyään varustettu sirulla, samalla kun nostoautomaatteja on yhä harvemmassa. Tapahtumaketju tuntuu hieman samalta kuin kolikkopuhelimien katoaminen katukuvasta. Tilalle tulivat korttipuhelimet ja kohta jokaisella mukana kulkeva kännykkä tappoi puhelinkopit sukupuuttoon.
Snadiahan tämä on, ja elämäkin helpottuu. Ei muuta kuin nimmaria kuittiin Alepassa, niin se sikspäkki vaihtaa omistajaa helpommin kuin käteisen kanssa sählätessä. Kännykälläkin voi tilailla verkosta jos jonkinnäköistä hyödykettä, josta voi pulittaa valuutat puhelinlaskun muodossa. Aivan mahtavaa! Harmi vain jos joku vetää kännykän tai kortin ohi, tai se vain häviää. Mikä eteen?
Nyt ei kansalaisen kannata hätääntyä, apu on jo lähellä. Yhdysvaltalainen Applied Digital Solutions -niminen pulju on jo kehittänyt ihonalaisen mikrosirun, jolla ratkotaan kaikki ongelmat!
Erään glasgowilaisen yökerhon asiakkaat voivat jättää lompakkonsa ja henkilöpaperinsa kotiin, jos heillä on VeriChipin mikrosirusiru käteen upotettuna. Jos asiakas haluaa, baarimikko alkaa valmistaa asiakkaan suosikkijuomaa saatuaan ovella sijaitsevalta tunnistuslaitteelta tiedon saapujasta. Piikki on auki koko illan ja maksu veloitetaan asiakkaan tililtä.
Tämä on vain yksi esimerkki. Yleensä vain vip-asiakkaat saavat kyseisen sirun, joka edesauttaa sirun nousemista tavallisesta hyödykkeestä statussymboliksi. Voin vain kuvitella wannabe-sirupiltin ruikuttavan äidiltään: ”Mutsi, sun on pakko stikkaa mulle mikrosiru hanskaan, kaikilla muillakin frendeillä on!!” Tällä hetkellä VeriChipin siruja on jo tuhansien ihmisten nahan alla ympäri palloa.
Applied Digital Solutions on suuri ja humaani hyväntekijä, joten ei kannata heti pelätä pahinta. Yhdysvalloissa kiertää aivan erityinen VeriChip-auto sairaaloita ja vanhainkoteja, valmiina istuttamaan implantin Alzheimer-potilaille ja muille edesvastuuttomille yhteiskunnan jäsenille. Kyllähän se hoitsun elämää helpottaa, kun metsään kadonnut taatto löydetään pelkällä puhelinsoitolla tuntien tai päivien haravoinnin sijaan.
Myös lain pitkä koura käyttää VeriChipiä hyödykseen. Meksikolainen yleinen syyttäjä, kenraali Rafael Macedo de la Concha, implantoi itsensä sirulla. Samalla hänen 160 työntekijäänsä teki saman potkujen uhalla. Näin työntekijöiden viipymisiä työpaikalla ja muualla voidaan seurata pirun kätevästi. Eipäs notkuta kahvitauoilla, pojat!
Lähitulevaisuudessa siru tulee käyttämään hyväkseen paikantimia, joten lainvartijaa voidaan seurata yötä päivää missä tahansa tämä liikkuukin.
Meillä Suomessakin (tai EU:ssa, miten haluat), on vaihdettu lemmikkien tatuoinnit tällaiseen vekkuliin tunnistesiruun. Kai kohta vanhuksetkin saadaan turvaan maailmalta tämän mullistavan keksinnön avulla.
Tulevaisuudessa sirulla voidaan seurata ja suorittaa rahaliikennettä, henkilötietoja ja terveydentilaa. Ajattele, kortti voisi tallentaa muistiin kaikki polttamasi savukkeet, juomasi alkoholiannokset, jopa seksin harrastaminen tallentuisi sirulle. Hillitöntä! Tahtoo sirun!
Hieman kauempana tulevaisuudessa häämöttää jo nyt kehitetty siru, joka voi edellä mainittujen ominaisuuksien lisäksi parantaa masennuksen. Se vaikuttaa mielialaan keskustelemalla ihmisen ruumiin kanssa ja tallentamalla kaiken tiedon siruun. Lääkärikäyntikin siis käytännössä sujuisi pelkällä infrapunatunnisteen väläytyksellä.
Mikäli haluamme säästyä lääkärissäkäynnin vaivalta, voisimme kytkeä sirut länsimaiden laajuiseen tietoliikennettä seuraavaan Echelon-verkkoon. Voisimme ihan vain mielenkiinnosta katsoa internetistä tilin saldon lisäksi kaiken mahdollisen.
Pieninä haittavaikutuksina tosin mainittakoon täydellinen taloudellisen ja aineellisen vapauden menettäminen. Mutta mitäpä olet niillä tähänkään asti tehnyt?
Seppo Lampela, steen1(a)monsp.com