Lukuaika: 2 minuuttia

Poski vasten poskea

Seinäjoen tangomarkkinat ovat luterilaisen kansan päiväkahvit. Italiassa flash mobit valtaavat kadut laittomalle tangolle. Grrr…

YouTube-videolla sadat tanssijat valtaavat aukion Milanon keskustassa. Tango raikaa kaiuttimista, ja levylautasten takana häärää tämän hetken maailman kuumin tangoyhtye Gotan Project. Kuinka tähän päädyttiin?

Milanolainen tanssinopettaja Paolo aloitti ystävineen kolmisen vuotta sitten katutanssien järjestämisen kotikaupungissaan.

”Tango Illegal syntyi spontaanisti oppitunnin jälkeisenä harjoitteluna seitsemän kahdeksan tanssijan kanssa”, Paolo kertoo. Hierarkiaa kaihtavassa yhteisössä kaikki ovat vapaita valitsemaan paikan ja ajan tanssille sekä kutsumaan halukkaat paikalle.

”Emme mainosta tekemisiämme, ainoastaan lähetämme toisillemme tekstiviestejä ja sähköposteja. Esimerkiksi: ’Tänä iltana, Piazza Affari’. Säästä riippuen kesäisin järjestämme tanssit vaikka joka ilta, talvella harvemmin. Ehkä kerran kuukaudessa.”

Viranomaisilta ei lupia tanssiaisiin ole pyydetty, eikä ole ollut tarviskaan.

”Tanssimme alueella, jossa ei ole asutusta. Milanon keskusta on täynnä pankkeja, emme häiritse ketään ja siivoamme jälkemme.”

”Tärkein elementti Tango Illegalissa on se, että emme kaipaa turhaa huomiota emmekä ongelmia alueiden omistajien kanssa. Osallistujia ei pitäisi olla enempää kuin 80–100 yhtenä iltana.”

Aina sadan osallistujan katto ei kuitenkaan pidä. Gotan Projectin osallistuttua maaliskuussa Tango Illegaliin paikalle saapui nelisensataa tanssijaa, joille yhtye esitteli materiaalia uudelta levyltään. Kadunvaltauksen takana on muutakin kuin polttava tarve tanssitilalle.

”Mielestäni urbaanin tilan pitäisi olla ihmisten käytössä tanssimiseen ja toistensa tapaamiseen.”

www.tangoillegal.org

_______________

Tangon vallankumoukselliset

Sen lisäksi, että Gotan Project uudisti tangon tälle vuosituhannelle, se on myös palauttanut poliittisuuden tuohon musiikinlajiin.

Tango oli syntysijoillaan 1800-luvun lopun Argentiinassa ja Uruguayssa työväen musiikkia ja tanssia. Etelä-Amerikassa tangoon onkin aina nivoutunut myös poliittinen elementti. 1930-luvulla Argentiinan sotilasjuntta kielsi tangon tyystin, kunnes 1946 valtaan noussut populistipresidentti Juan Perón jälleen vapautti sen.

2000-luvun alussa Gotan Project käynnisti tangon renessanssin lisäämällä 1950-luvulla syntyneeseen Tango Nuevoon elektronisen musiikin elementtejä.

Musiikillisten uudistusten lisäksi Gotan Projectin tuotantoa on värittänyt myös kantaaottavuus, alkaen yhtyeen oman levy-yhtiön nimestä. Nimi ”¡Ya Basta!” lainattiin Meksikon zapatisti-vapaustaistelijoiden johtajan Subcomandante Marcosin puheesta. Yhtyeen muusikot ovat lisäksi levyttäneet kokonaisen kappaleen, joka perustuu yksinomaan Marcosin puheeseen.

Gotan Project: Tango 3.0. ¡Ya Basta! 2010.

_______________

Jari Tamminen

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.