Sain tuomion painonvapauden tuottamuksellisesta väärinkäyttämisestä. Ensi vuoden alusta tämä rikos kulkee nimellä päätoimittajarikkomus.
Seinäjoen käräjäoikeudesta tuli muutama viikko sitten postia. Papereissa kerrottiin, että käräjäoikeus on tuominnut minut Voima-lehden päätoimittajana rikoksesta. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin rikokseni oli itse asiassa se, että jätin jotakin tekemättä. Olen ”laiminlyönyt velvollisuuteni huolehtia ja tarkastaa, ettei päätoimittajana valvomaani julkaisuun sisälly lainvastaista aineistoa”. Sain tuomion painonvapauden tuottamuksellisesta väärinkäyttämisestä. Ensi vuoden alusta tämä rikos kulkee nimellä päätoimittajarikkomus.
Kuten moni Voiman säännöllinen lukija varmaan jo arvaa, asia liittyy viime vuoden syksynä Voimassa julkaistuun [kirjoittajan nimi poistettu] monilta osin erittäin ansiokkaaseen puheenvuorokirjoitukseen, jossa käsiteltiin Helsingin kaupungin Stop töhryille -hankkeen rahankäyttöä ja toimintamuotoja. Puolen sivun laajuisen kirjoituksen parista lauseesta [kirjoittajan nimi poistettu] tuli tuomio kunnianloukkauksesta.
Oikeudenkäynti oli syyskuussa, ja kyseessä olikin yllättävän leppoisa tilaisuus. Videolta katsottiin Nelosen Rikosraportti-ohjelmaa, jossa töhryhankkeen palkkaaman vartiointiliikkeen johtaja kertoi, että kiinniottotilanteissa joudutaan usein turvautumaan voimakeinoihin. Syyttäjä luki oikeudessa ääneen [kirjoittajan nimi poistettu] kirjoituksen kokonaisuudessaan, ja lautamiesten reaktiot olivat ilmeistä päätellen välillä sanoisinko huvittuneita. Tuomari oli miellyttävänoloinen pohjalaismies, ja syyttäjä lainasi vitsikkäästi Paavo Haavikkoa. Kun asianomistajana ollut vartija kuvaili Voiman julkaiseman kirjoituksen hänelle aiheuttamaa henkistä kärsimystä, käteen jäi se, että hän sanoi välillä nukkuneensa vähän huonosti.
Joka tapauksessa minulle ja [kirjoittajan nimi poistettu] langetettiin kummallekin noin parinsadan euron sakot, ja lisäksi [toimittajan nimi poistettu] ja Voima Kustannus Oy määrättiin maksamaan vartija Petri Lokalle tuhannen euron vahingonkorvaus. Se on maksettu hänelle tämän lehden ilmestymispäivänä.
Tämä kaikki taustaksi niille, jotka lukevat Helsingin töhryhankkeesta nykyisin vastaavan apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin haastattelun tämän Voiman sivuilta 14–16.
Seinäjoen käräjäoikeuden tuomiota jutussa R 03/386 voi tiedustella käräjäoikeuden kansliasta numerosta 06-420 3200. Tuomio löytyy myös marraskuun lopulla avautuvilta Voiman nettisivuilta www.voima.fi.
Peik Johansson
Jutusta 21.1.2021 on poistettu siinä käsitellyn jutun kirjoittaja hänen omasta pyynnöstään ja koska sillä ei itse asian kannalta ole merkitystä.