Lukuaika: 2 minuuttia

Oksana bin Laden

Ihmisoikeusaktivisti Oksana Tshelysheva ei uskalla palata kotiin. Terroristiksi hän on aika mamo.

”On outoa kun mielenosoittajia ei reuhdota eikä hakata”, Oksana Tshelysheva toteaa Venäjän suurlähetystön edustalla Helsingissä.

Meneillään on mielenilmaus Venäjän miliisin mielivaltaa ja raakuutta vastaan. Erityisesti protestoidaan 4. huhtikuuta Moskovassa laittomasti pidätettyjen seitsemän nuoren miehen väkivaltaista kohtelua.

Venäläinen Tshelysheva osallistuu ensimmäistä kertaa mielenosoitukseen ulkomailla. Hän katselee helistimiä helisyttäviä mielenosoittajia ja sivummalla tilannetta tarkkailevia poliiseja. Lähetystön portista astuu mies virveli kourassa. Mies vilkaisee aktivisteja ja jatkaa matkaansa. Tshelysheva seuraa häntä katseellaan.

”Kyynistä joukkoa”, hän toteaa.

Pääsiäisen alla Nizhny Novgorodissa ja kahdessa lähikaupungissa pidätettiin jälleen ihmisoikeusaktivisteja ja opposition väkeä ja ratsattiin heidän tilojaan. Tietokoneet, kännykät ja jopa romaanit pakattiin Nizhnyn poliisiasemalla varastoon, joka pullisteli edellisten etsintöjen saaliista.

Jos Tshelysheva olisi suunnitelmiensa mukaan palannut Suomen-vierailulta kotiinsa, hänetkin olisi pidätetty ”terrorismia tukevan ja levittävän” aineiston takavarikoinnin yhteydessä.

Tshelysheva tekee Suomessa samaa työtä kuin Nizhny Novgorodissa, yrittää vastata loputtomiin avunpyyntöihin, joita satelee venäläisiltä kollegoilta ja tšetšeeneiltä.

”Olin Venäjällä niin pitkään kuin pystyin. Halusin aina palata ulkomaanmatkoilta kotiin. Enää se ei ehkä käy. Ja onhan työnteko täällä helpompaa, kun ei koko ajan tarvitse pelätä.”

Venäjällä häntä on uhkailtu ja seurattu; puhelinta kuunnellaan ja sähköpostit luetaan. Myös äitiä ja tytärtä on uhkailtu.

”Äitini sanoi puhelimessa, että heillä on turvallisempaa kun olen täällä. Olen heille turvallisuusriski.”

Niin, Tshelyshevahan on venäläisviranomaisten mukaan terroristi.

Tshelyshevan terroristiura alkoi hänen ahdistuttuaan Tšetšenian sodan jaloissa runnoutuvien siviilien hädästä vajaat 10 vuotta sitten.

Provokaatiot ja tekaistut syytteet supistavat Venäjän kansalaisjärjestökenttää entistäkin kapeammaksi. Tshelysheva vaatii ulkomailta enemmän tukea Venäjän aktivisteille.

”Tällä hetkellä venäläisten ihmisoikeusaktivistien on todisteltava Amnestylle ja Human Rights Watchille, että emme ole rikollisia”, kiihtyy Tshelysheva.

”Eräs pieni eurooppalainen järjestö vastasi Nizhny Novgorodin pidätyksiä koskevaan tukipyyntööni, että ”emme voi auttaa, kampanjoissamme on säilytettävä maantieteellinen tasapaino”. Kahden viikon kuluttua heidän tasapainonsa salli kirjoittaa puolestamme vetoomuksen.”

”Venäjän ihmisoikeustoimijat ovat viime aikoina saaneet enemmän tukea poliitikoilta, diplomaateilta ja kirjailijoilta kuin kansainvälisiltä järjestöiltä ja Euroopan mailta. Esimerkiksi Noam Chomsky yritti neljän päivän ajan faksata vetoomustaan Medvedeville Moskovaan.”

Suomen Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson kertoo puhelimessa, että Amnesty International on lähiaikoina tuottamassa ”jotain” asiaan liittyvää.

”Ollakseen tehokasta kampanjan on oltava näkyvä, ja kunnon työ vie aikaa”, hän perustelee vastaten Tshelyshevan moitteisiin järjestön verkkaisista reaktioista. Johansson sanoo lähettäneensä Suomen Moskovan-suurlähettiläälle Ari Heleniukselle pyynnön pitää yhteyttä Tshelyshevan kollegaan Stanislav Dmitrievskiin Nizhny Novgorodissa. Dmitrievski on useiden syytteiden jälkeen parhaillaan ehdonalaisessa vapaudessa, mutta odotettavissa on lisää syytteitä.

Oksana Tshelysheva saattaa jatkossa työskennellä Suomessa pidempäänkin, jos suunnitelmat Suomen penin hänelle kaavailemasta turvapaikkakirjailija-statuksesta toteutuvat. Hän uskoo tuon aseman suojelevan häntä sen verran, että hän uskaltaisi toisinaan käydä Venäjällä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

”Kaikesta huolimatta Venäjä pelkää kielteistä julkisuutta. Ehkä tuo pelko suojelee minua.”

www.hroniki.info

Anu Harju