Arvostelussa Jodorowskyn & Janjetovin albumi Incal – Edeltävien aikojen kirja.
Järjestyksessä toinen Incal-albumi, Incal – Edeltävien aikojen kirja, jatkaa ihmiskunnan kartoittamista alimpaan kurasakkiin kuuluvan yksityisetsivän, John Difoolin, edesottamusten kautta.
Zoran Janetjovin pikkutarkka jälki yhdistää fotorealismin simppelin sarjakuvamaisiin elementteihin. Tarina hahmottaa psykedelian ja inhorealismin keinoin tulevaisuuden kapitalistis-totalitaarista luokkayhteiskuntaa, jossa ihmiset, robotit ja mutantit ovat kaikki matkustajia rappeutuneen sivilisaation mullistusten keskellä.
Incalin tapahtumat sijoittuvat johonkin määrittelemättömään aikaan ja paikkaan, mutta se on vain osa lavastusta. Näissä kulisseissa tulevaisuuden visioinnin ohessa käydään läpi oman aikamme ja yhteiskuntamme kipupisteitä.
Sotaisan politiikan takana piilevät mekanismit, epätasa-arvon nostamat ongelmat ja muut ajankohtaiset vaikeudet istuvat yhtä hyvin vuoteen 2010 kuin kaukaiseen tulevaisuuteen.
Muukalaiskammo ja television uutisporno ovat arkeamme jo nyt, mädäntyneen poliittisen järjestelmän ja jättiyritysten symbioosi puolestaan huojuu liioittelun ja fatalismin rajamailla.
Jodorowsky & Janjetov: Incal – Edeltävien aikojen kirja. Egmont 2010. 296 s. Neljä tähteä.
Jari Tamminen