Tutkija Anu Kantola Helsingin yliopistosta arvioi, että kevään 2011 eduskuntavaaleissa liikkuvat äänestäjät kävelivät perinteisten luokkapuolueiden äänestäjien yli.
Tutkija Anu Kantola Helsingin yliopistosta arvioi, että kevään 2011 eduskuntavaaleissa liikkuvat äänestäjät kävelivät perinteisten luokkapuolueiden äänestäjien yli. Kantolan tutkimusryhmän kirja Hetken hallitsijat ilmestyi pari viikkoa vaalien jälkeen.
Kantolan mukaan kokoomus on puolueista taitavimmin osannut pyydystää uusia notkeita äänestäjiä. Esimerkeiksi Kantola nostaa Jan Vapaavuoren ja Alexander Stubbin.
”Vapaavuori oli edellisen hallituksen vihrein ministeri ja Stubbkin on onnistuneesti rakentanut notkean imagon, jossa puolustaa homoja ja markkinoi itseään tosi miesten urheiluharrastuksilla”, Kantola kertoo Fifin haastattelussa.
Eipä silti pidä luulla, että kaikki kerralla muuttuisi. Säätytalon salaiset neuvottelut herättivät ärtymystä niin nuoren polven journalisteissa kuin äänestäjissäkin.
”Journalismista on tullut entistä ärhäkämpää, kun se ei enää kiinnity puoluepolitiikkaan. Mutta avoimempaa julkisuudesta tuskin on tullut. Notkeus ei tarkoita, että nuoremmat sukupolvet olisivat entistä avoimempia.”
Anu Kantola (toim.): Hetken hallitsijat. Gaudeamus 2011. 229 s.
Jorma Mäntylä haastatteli Anu Kantolaa kesäkuussa. Lue haastattelu Fifistä.
Jorma Mäntylä