Lukuaika: < 1 minuutti

Naamat ruvella

Israelin viranomaiset valehtelevat EU:n viranomaisille.

Suomeen tuodaan kosmetiikkaa vastoin Geneven sopimuksia. Israelilaisena myytävä Ahava-kosmetiikka on valmistettu Mitzpe Shalem -siirtokunnassa, joka sijaitsee Kuolleenmeren rannalla vuonna 1967 palestiinalaisilta miehitetyllä alueella. Aluetta ei ole kansainvälisesti tunnustettu osaksi Israelia ja sen palauttamista palestiinalaisille vaadittiin Oslon sopimuksessa vuonna 1993.

Ahava-tuotteita myyvät Suomessa muun muassa Stockmann-tavaratalot ja S-ryhmän myymälät.

Geneven sopimukset kieltävät miehittäjiä hyödyntämästä valtaamiensa alueiden luonnonvaroja.

Ahava-kosmetiikkaa ei saisi tuoda EU:n alueelle. Sitä kuitenkin tuodaan, vieläpä tuontihelpotusten voimalla, koska tuotteille on annettu etuuskohteluun oikeuttava alkuperätodistus Israelissa.

EU:n ja Israelin kauppasopimuksen mukaisesti Israelissa tuotetuilla hyödykkeillä on oikeus tullietuuskohteluun.

Ahava on pyrkinyt häivyttämään suhdettaan miehitettyihin alueisiin ilmoittamalla Tel-Avivin eteläpuolisen Holonin kaupungin kotipaikakseen. Samalla Mitzpe Shalem mainostaa Ahavan tuotantolaitosta ja kylpylää siirtokunnan suurimmiksi työllistäjiksi.

Tullitariffipäällikkö Raimo Saarakkala Tullihallituksesta ei ota kantaa yksittäisen yrityksen maahantuonnin yhteydessä esittämiin asiapapereihin, mutta toteaa, että viranomaisilla ei juurikaan ole keinoja puuttua ongelmalliseen tuontiin, jos asiapaperit ovat kunnossa.

”Mikäli löytyy Israelin viranomaisten myöntämä todistus alkuperämaasta, me emme voi kuin hyväksyä sen. Voimme lähettää verifiointipyynnön Israelin viranomaisille, mutta tuskinpa siellä myönnetään, että todistuksia olisi kirjoitettu väärin perustein.”

Tullilainsäädäntö on EU-lainsäädäntöä. Niin kauan kun Geneven sopimusta ei ole sisällytetty EU:n tullilainsäädäntöön, eivät viranomaiset voi asialle mitään. Ilman laillista perustetta ei tuontia voi estää. Poliitikot ovat avainasemassa Geneven sopimuksen voimaansaattamisen suhteen.

”Jos asia on nostettu Hollannissa esille, ovat mahdollisuudet ihan hyvät, että asiaan puututaan myös EU:n tasolla”, Saarakkala toteaa.

_______________

Ahava ulos Hollannista?

Hollannin ulkoministeri Maxime Verhagen määräsi marraskuussa tutkimuksen Ahava-tuotteiden alkuperästä. Verhagen vaati, että tuotteilta evätään tullietuudet, mikäli ne ovat peräisin siirtokunnista.

Syytösten jälkeen Ahava totesi tiedotteessaan, että ”Kuollutmeri ja sen aarteet ovat kansainvälisiä, eivätkä kuulu yhdelle valtiolle”.

Ahava on joutunut kansainvälisen huomion kohteeksi viime aikoina. Esimerkiksi brittiläinen kansalaisjärjestö Oxfam, israelilainen Gush Shalom ja yhdysvaltalainen Code Pink ovat kampanjoineet sitä vastaan.

_______________

Jari Tamminen