Jasser Arafatin entinen henkivartija tekee taidetta palestiinalaiset ja israelilaiset erottavasta muurista. Hän ei kuitenkaan halua nähdä taidetta tuossa muurissa.
Videolla mies hakkaa taltalla ja vasaralla palasia irti betonimuurista. Kohtaus on palestiinalaisen Khaled Jarrarin videoteoksesta Concrete. On ilmeistä, että kyseessä on se muuri – siis muuri, jonka Israel on rakentanut turvallisuutensa nimissä.
”Muuri erottaa. Se erottaa perheet ja sukulaiset toisistaan. Se erottaa israelilaiset palestiinalaisista. Se myös kontrolloi maa-alueita eli sitä, kuka saa viljellä ja missä.”
Ramallahissa asuva Jarrar on kuitenkin valjastanut muurin taiteensa välineeksi. Hän sekoitti muurista irti hakkaamansa palaset sementtiin, josta hän valoi muun muassa jalkapallon. Tuo pallo on esillä Helsingissä maaliskuussa.
Osana Back to (the) Square 1 -näyttelyä Jarrar tuo muurin Helsinkiin myös ajatuksen tasolla.
”Vieraillessani Helsingissä viime joulukuussa näin, mitä hallituksenne leikkaukset tarkoittivat vähävaraisille. Haluan tuoda esiin sen, että muureja on kaikkialla. Suomessa olen todistanut sosiaalisen muurin, joka on näkymätön mutta kuitenkin olemassa. Haluan tehdä sen näkyväksi.”
Hunger Wall -taideinterventio koostuu ruisleivistä syntyvästä muurista. Se paljastetaan yleisölle 7. maaliskuuta Helsingin halkaisevalla pyörätiellä Baanalla.
Elokuvateatteri Andorrassa esitettävässä Infiltrators-dokumenttielokuvassa Jarrar puolestaan kuvaa muurin vaikutusta palestiinalaisten elämässä.
Elokuvaa kuvatessaan Jarrar seurasi neljän ja puolen vuoden ajan salakuljettajia, jotka järjestivät palestiinalaisia muurin ylitse – ja välillä alitse. Jarrar kahlasi tarvittaessa likaviemärissä jalat paskassa toiselle puolelle pyrkivien kanssa. Joku oli matkalla töihin, joku tapaamaan sukulaisia, joku rukoilemaan.
”Vietin pitkiä aikoja salakuljettajien kanssa saavuttaakseni heidän luottamuksensa. Juoksin ja hypin heidän kanssaan, ja minusta tuli yksi ryhmän jäsenistä. En näe rikkoneeni lakia, vaikka rikoin toki Israelin asettamia sääntöjä. Minut on tietenkin taiteeni takia pysäytetty ja kuulusteltu useasti, mutta ei minua ole pidätetty. Se herättäisi liikaa huomiota.”
Pokan pitämisessä on saattanut auttaa se, että ennen taiteilijan uraansa Jarrar työskenteli vuosien ajan Jasser Arafatin henkivartijana.
Palestiinan muuri on saanut kansainvälistä huomiota lukuisten taiteilijoiden maalattua teoksiaan sen kylkiin. Valtaosa teoksista kyseenalaistaa muurin oikeutuksen. Jarrar ei kuitenkaan ole ilahtunut tästä.
”En pidä graffiteista muurissa, sillä tämä muoti-ilmiö ei tee mitään muurin hävittämisen eteen. Graffitit voisi maalata muihin paikkoihin, ja muuri tulisi jättää juuri sellaiseksi kuin se on: rumaksi. Muurista tehdään taiteella tarpeettoman kaunis, ja lopulta se muuttuu turistirysäksi.”
Onneksi taiteilijalla on ehdottaa hyvä vaihtoehto graffiteille:
”Muuriin maalamisen sijasta kaikkien pitäisi vasaroida siitä palasia pois. Jos kaikki hakkaisivat muurista irti muutaman kilon, se olisi äkkiä hävitetty.”
Back to (the) Square 1 Helsingin Galleria Forum Boxissa 7.3.–30.3. ja Baanalla 7.3. alkaen klo 17.00.
Infiltrators elokuvateatteri Andorrassa 4.3.
Jari Tamminen