Tästä piti tulla positiivinen lehtijuttu, jossa esiteltäisiin homo-Kiinan uudet, hymyilevät kasvot.
Olin sopinut haastattelevani Mr. Gay China -kilpailun tulevaa voittajaa. Hänet olisi valittu 15. tammikuuta ottamaan suuri symbolinen askel maassa, jossa homous luokiteltiin vuoteen 2001 asti mielisairaudeksi.
Askel jäi kuitenkin ottamatta.
Kiinan viranomaiset estivät Mr. Gay China -tapahtuman pitämisen Lan Clubilla vain tuntia ennen avajaisia.
Uutinen perumisesta levisi länsimaisiin medioihin. Paikalla olleet toimittajat raportoivat takaiskusta ja monesti kuulluista tekosyistä, joilla tapahtuma peruttiin: luvat muka puuttuivat ja turvallisuusjärjestelyt olivat huonot.
Tapahtuman järjestäneen Gayographic-organisaation Ben Zhang pitää syitä tekaistuina.
”Kiinassa käytetään tällaisia syitä tapahtumien estämiseen. Ei pelkästään homotapahtumien, vaan muidenkin”, Zhang selventää.
”Ironista on, että Lan Club, jossa meidän piti järjestää tämä tilaisuus, on itse asiassa luksusyökerho ja siellä järjestetään jatkuvasti tapahtumia, eivätkä viranomaiset ole koskaan ennen peruneet niitä.”
Zhang kertoo valmistautuneensa mahdolliseen kampitukseen, vaikka viime vuosien aikana Kiina onkin antanut merkkejä asenteiden lieventymisestä. Ensimmäistä Mr. Gay Chinaa oli jo pedattu merkkipaaluksi kohti laajempaa hyväksyntää.
Maalisuoralle asti ehtineet kisat olivat keränneet laajasti julkisuutta. Eikö kampitus viime metreillä tunnu hölmöltä – Kiinahan oli joka tapauksessa tapahtumineen keskellä kansainvälistä huomiota?
”Ehdottomasti. En usko, että he ovat tarpeeksi fiksuja ymmärtääkseen sen”, Zhang toteaa. ”Heidän olisi pitänyt vain antaa meidän järjestää tämä – se olisi ollut mahtava PR-tempaus Kiinalle, jonka edistyksellisyyttä ja vapaamielisyyttä olisi kehuttu maailmanlaajuisesti. No, he eivät vain taida välittää.”
Zhang kuulostaa kuitenkin positiiviselta.
”Minulla on luottamusta yhteiskuntaan ja julkiseen keskusteluun. Peruminen nosti monia kysymyksiä. Se tulee rohkaisemaan monia ihmisiä ajattelemaan ja toimimaan. Uskon, että ensi kerralla saamme enemmän tukea ihmisiltä täällä Kiinassa.”
_______________
Kiina ei edusta Oslossa
Mr. Gay China olisi myös edustanut Kiinaa helmikuussa Norjan Oslossa pidettävissä kansainvälisissä Worldwide Mr. Gay -kauneuskilpailussa.
Nyt Oslon kisat jäävät luultavimmin vaille kiinalaista osallistujaa.
Joissakin uutislähteissä Gayographicin kerrottiin harkitsevan kandidaatin lähettämistä.
Worldwide Mr. Gayn tuottaja Tore Aasheim kertoo kiinalaisten viranomaisten pelottelevan mahdollisia Oslon kisoihin osallistuvia kansalaisuuden menetyksellä, joten osallistuminen jää tämänhetkisten tietojen mukaan haaveeksi.
Myös Kiinan Mr. Gay China -kisojen järjestäjien passit on lehtitietojen mukaan takavarikoitu.
_______________
Petri Rautiainen