”Me halutaan viedä meidän aatteet uusiin paikkoihin, sellasille ihmisille, jotka ei oo välttämättä tällasta juttua ottanut vastaan ennen. Me tehtiin just Apu-lehteen haastattelu, jossa puhuttiin puoltoista tuntia politiikkaa.”
A. I. Arwidsson ja Turun romantiikka -liike herättelivät autonomian ajan alussa suomalaista kansallistuntoa. Olisiko näinä Nokian veronalennusvaatimusten aikoina syytä nostattaa sitä jälleen?
Rami: Ei ainakaan nationalistisesti. Ehkä kulttuurillisesti, omaleimaisuuden korostamista.
Pete: Turun romantiikassa oli kyse kansallisesta omaleimaisuudesta ja sen korostamisesta. Me ajatellaan, että Ajatus on kapinaa, se on sellasta yksilöllistä omaleimaisuutta. Ei me suoraan liikuta minkään liikkeen jalanjäljillä, vaan otetaan ideoita ja muokataan ne omiin tarkoitusperiin.
Mitä romanttista voi olla Turussa?
Pete: Siel on ainakin neljä erittäin romanttista ihmistä. Itse asiassa Turku on meidän Pariisi.
Rami: Siel on sellanen 200 metrin rantaviiva, joka on kun suoraan jostain Baudelairen aikaisesta Pariisista tiettynä hetkenä. Jos ei oo romanttista kävellä sitä pitkin, niin mikä sitten?
Pete: Idealismi on aina romanttista, ja kapina on romanttista. Turusta on kuitenki tullu 60–70-lukujen vaihteessa undergroundia, joka oli nimenomaan kapinaa kulttuurin ja taiteen keinoin. Mun mielestä tällanen kapina on aina romanttista jossain mielessä.
Istutteko iltaa Apteekissa, Koulussa, Pankissa vai Vessassa?
Pete & Niko: Apteekissa.
Mickan: Mä istun vessassa mutten ravintolassa.
Millä eväillä Tepsi voittaa neljännen peräkkäisen Suomen mestaruuden?
M: Mä en välitä jääkiekosta ollenkaan. Mulle se on yks vitun hailee.
R: Turussa oikeisto on ottanu Tepsin omakseen. Meidän kaltaisilla ihmisillä ei oo mitään tekemistä TPS:n ympärillä pyörivästä systeemistä. Mutta jos ajatellaan ihan urheilullisesti, niin TPS on kärsiny pelaajakaupasta aika paljon. Jos ne sais Jursinovin vaikka takas ja sais vähän oppia tuolta idästä päin. Ehkä ne on motivoinnin tai tsemppauksen tai äärettömän tiukan kurin tulosta nää mestaruudet.
Pistättekö Lundenin hernekeiton päälle Turun sinappia?
R & M: Me ei syödä lihaa.
R: Turun sinappi on kyllä hyvää.
P: Turun sinappi on helvetin hyvää.
Sehän on nykyisin Nestlén tuote.
P: …mut ei se oo Turun sinapin vika et Nestlé ostaa Turun sinapin. Ei kaikkeen pysty vaikuttaa.
R: Mä käyn Turun linnassakin, niin mun omatunto varmaan suo sen mulle.
P: Nestle omistaa koht puol Suomee. Ei tiettyjen firmojen boikottii saa viedä liiallisuuksiin, se tekee elämän vähän liian vaikeeks. Sit ei pysty keskittyy kun siihen, että minkä firman suklaapatukkaa sä saat syödä ja minkä et.
R: Lähinnä itsestäänselvyydet pystyy kulutustottumuksista rajaamaan ulos aika pienellä vaivalla.
P: Ei me McDonald’silla käydä.
M: Eikä Shellillä.
Jos ajatus on kapinaa, niin kertokaa mitä ajattelitte tänään.
P: Että hitto on kiire, ollaan myöhässä. Posotettiin nasta laudassa Turusta Helsinkiin. Vähän kävi mielessä, että tänään pitää vetää hyvä show, vielä parempi kun eilen.
R: Mä aattelin ainakin aamulla, että pitäskö mun muuttaa tapojani kohdella muita ihmisiä. Pitäskö mun kuunnella enemmän. Siihen on omat syynsä.
Teillä on varsin kantaaottavia sanoituksia, esimerkiksi yhtiövaltaa vastaan ja paremman pakolaispolitiikan puolesta. Löytyykö teiltä myös aikaa tehdä itse jotain epäkohtien korjaamiseksi?
R: Sinänsä se on jo teko, kun sä teet tollasen biisin ja viet ne ajatukset eteenpäin.
P: Ja teet paljon keikkaa, jossa sä esität ne ajatukset.
M: Ja tietenkin haastattelujen kautta. Me halutaan viedä meidän aatteet uusiin paikkoihin, sellasille ihmisille, jotka ei oo välttämättä tällasta juttua ottanut vastaan ennen. Me tehtiin just Apu-lehteen haastattelu, jossa puhuttiin puoltoista tuntia politiikkaa. Hyvin hyvin harvat bändit uskoo sellasiin julkasuihin.
Soitatte helmikuussa Helsingin VR:n makasiineilla Pro demokratia -foorumin Manifest-keikalla. Oletteko ammattilaisdemokraatteja vai manifesti?
M: Kävelevä manifesti.
N: Joka huutaa.
Olette maininneet tahtovanne kasvonne Mix-lehteen. Mix?
R: Ihmisil on unelmia, jumalauta, ja niit pitää toteuttaa. Ja sit jos sä 70-vuotiaana kiikkustuolissa menet että rok, rok, ja funtsit että ei helvetti, miks mä en tehny sitä ja sitä ja sitä…
P: Mix-lehti on suunnattu sellasille nuorille, jotka ei välttämättä oo vielä hoksannu ajatella näitä asioita.
N: Sil on erilainen yleisö.
P: Tarkoitus on herättää kysymyksiä ja saada ihmiset miettimään asioita.
Nyt kun olette vihdoin päässeet lähes Mixin tai Suosikin henkiseen lehteen, mitä terveisiä tahtoisitte lähettää Voiman lukijoille?
M: Mä voin lähettää itselleni terveisiä, kun mä oon Voiman lukija.
R: Pete sanoo rauhaa ja rakkautta.
P: Joo, rauhaa veljet, rakkautta sisaret. Sitä mä toivon kaikille ihmisille. Mä oon tän bändin ainoa hippi.
Turun Romantiikka: Ajatus on kapinaa. Riemu.
Janne Sundqvist