Kalifornian seuratuin vaalikamppailu oli, kuka seuraisi Arnold Schwarzeneggeria kuvernöörinä.
Kalifornian seuratuin vaalikamppailu oli, kuka seuraisi Arnold Schwarzeneggeria kuvernöörinä. Osavaltio on konkurssin partaalla. Kukaan ei halua täälläkään nostaa veroja.
Ehdolla oli kokenut demokraatti Jerry Brown, 72, sekä ensikertalainen republikaani Meg Whitman, 54. Whitman on yksi eBay-yhtiön perustajia ja sen toimitusjohtaja. Hän käytti vaalikampanjaan peräti 141,5 miljoonaa dollaria omia varojaan. Brownin vaalikassa oli vain murto-osa Whitmanin varoista.
Sain vaalipäivänä koululaisten tekemän esitteen, jossa kerrottiin Brownin panostavan koulutukseen ja vihreään teknologiaan. Whitmanin sanottiin vastustavan julkisia menoja ja homoliittoja sekä haluavan leikata rikkaiden veroja uusien työpaikkojen luomiseksi.
Brown on osavaltion yleinen syyttäjä, entinen Oaklandin pormestari ja entinen Kalifornian kuvernööri. Hän jätti kuvernöörin viran 28 vuotta sitten palveltuaan kaksi kautta eli enimmäisajan. Whitman puolestaan kertoi, ettei aikaisemmin edes äänestänyt, koska johti yritystä ja kasvatti kahta poikaansa. Hän innostui politiikasta tuettuaan John McCainia ja luopui kolmen suuryrityksen hallituspaikoista jo viime vuoden alussa kuvernöörikampanjansa vuoksi.
Kampanja oli yksi likaisimmista. Molemmat ehdokkaat syytivät rahaa mainoksiin, joissa toista ehdokasta mollattiin. Loppusuoralla Brown ehdotti negatiivisista mainoksista luopumista, mutta alakynteen joutunut Whitman ei suostunut.
Brownin kannattajien mainoksissa Whitmanin muistutettiin nostaneen itselleen 120 miljoonan euron bonukset samaan aikaan, kun yritys vähensi 10 prosenttia väestään. Hänen vihjattiin syyllistyneen pörssirikoksiin. Whitmanin mainoksissa Brownin väitettiin jäävän kampanjaa rahoittaneiden ammattiliittojen liekaan.
Brown voitti Whitmanin lopulta helposti. Whitmanilla oli tyylikkäitä mainoksia, mutta vaalikeskusteluissa hänen viehätysvoimansa ei tepsinyt. Lisäksi laitonta maahanmuuttoa vastustanut Whitman jäi kiinni rysän päältä, kun hänen entinen kotiapulaisensa, laiton maahanmuuttaja, tuli julkisuuteen.
Kaliforniassa ei ole ollut tapana suosia superrikkaita ehdokkaita, jotka yrittävät ostaa vaaleissa poliittista valtaa. Kalifornia kulki muutoinkin vaaleissa vastavirtaan. Demokraattien 28 vuotta senaatissa istunut Barbara Boxer löi entisen HP-teknologiayhtiön johtajan Carly Fiorinan yllättävän helposti.
Marijuanan laillistaminen Kaliforniassa ei kuitenkaan toteutunut kansanäänestyksessä toisellakaan yrityksellä. Syynä pidettiin sitä, etteivät nuoret vaivautuneet uurnille. San Franciscon katujen asunnottomille on myös luvassa kovemmat ajat, koska kansanäänestyksessä meni läpi aloite kaduilla istujien ja makaajien sakottamisesta.
Heikki Hiilamo