Maailma & me -toimitus seikkailee suomalaisen hyysäämisen, holhouksen & tasapäistämisen maailmassa.
Näin meitä hyysätään!
Aina välillä baari-illan aluksi tai lopuksi aletaan kinastella siitä, kuinka paljon erilaisia etuuksia Suomessa maksetaankaan. Nyt voi riidellä määrien sijaan poliittisista tulkinnoista. Tiedot Kelan maksamista etuuksista löytyvät pdf-muotoisesta Taskutilastosta 2014. Siellä Kela ennakoi muun muassa maksavansa vuonna 2014 etuuksia 14 170 miljoonaa eli 14,17 miljardia euroa. Kelahan ”huolehtii Suomessa asuvien perusturvasta eri elämäntilanteissa. Vuosittain Kelassa ratkaistaan runsaat 4 miljoonaa etuushakemusta. Verkossa, puhelimitse ja toimistoissa asioidaan yli 16 miljoonaa kertaa.” Taskutilasto paljastaa silkkoina numeroina, mihin kaikkeen hyysäys kohdistuu.
_______________
Paljastakaa holhouskokemuksenne!
Väistyvä pääministeri Katainen varoitti Suomea ”menneisyydestä kumpuavasta valtiokeskeisyydestä”. (HS 10.5.) Katainen puhuu sosiaalisesta liberalismista, mutta ajaa talousliberalismia: ”Puhun arvoista ja Suomen tulevaisuudesta. Nyt täällä haetaan hirveästi valtiolta apua ja tukea ihan joka paikkaan. Meitä ihmiseen ja sivistykseen uskovia on vähemmistö”. Myös Alexander ”äänivyöry” Stubb haluaisi vahvistaa uusliberaalia taloutta liberalismin hengessä: ”Valitettavasti panostamme nyt holhoukseen, emme hyvinvointiin, panostamme tasapäisyyteen, emme tasa-arvoon ja panostamme valtioon, emme yksilöön.”(HS 27.5.) Voima on korvat höröllä. Paljastakaa holhouskokemuksenne osoitteeseen toimitus@voima.fi.
_______________
Ei pelkoa tasapäistymisestä!
Mikään tilasto ei tue näkemystä siitä, että Suomessa tasapäistyminen kasvaisi. On kuitenkin hyvä, että tasapäistymisestä hoetaan, sillä onhan Suomi moniarvoinen yhteiskunta. Siitä huolimatta jälleen yksi uusi tutkimus kertoo erilaistumisesta: ”Pääkaupunkiseudun alueellinen erilaistuminen alkoi voimistua 1990-luvun laman jälkeen ja se on jatkunut koko 2000-luvun ajan. Asuinalueet ovat erilaistuneet kasvunopeuden, kaupungistumisasteen, asumisväljyyden sekä taloudellisen ja väestöllisen huoltosuhteen mukaan. Osa muutoksista on myönteisiä ja osa kielteisiä”, kiteyttää Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimus Asuinalueiden elinkaarikestävyys pääkaupunkiseudulla.
Koonnut Kimmo Jylhämö