Lukuaika: < 1 minuutti

Maailma & me

Aiheina Finnair, pörssi ja downshiftaus.

Missio

Luulisi, että kapitalisminkin kannalta olisi järkevää, että helvetin isossa maassa kaupankäynti, matkustaminen ja tavaraliikenne toimisivat luotettavasti & moitteettomasti. Mutta ei. VR on ottanut tehtäväkseen karkottaa köyhät junista & vähentää vuorojen määriä mahdollisuuksiensa mukaan. Valtio on päättänyt rapauttaa rataverkoston. Posti on taas kilpailutettu niin, että kohta kukaan ei enää käytä postia, koska kukaan ei enää edes muista, mistä posti pitäisi hakea. Nyt vuorossa on lentoyhtiö Finnair, jonka ministeri Heidi Hautala on päättänyt yksityistää. Elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen mielestä Finn-lentoyhtiöllä on kyllä missio: ”Finnairille tärkeintä on nyt Aasian-liikenteen turvaaminen. Kotimaan lennot eivät ole yhtiölle ykkösasia”.

_______________

Pörssi nousee tai laskee

Helsingin pörssi ja Nokia nousussa. Helsingin pörssi selvässä nousussa. Helsingin pörssi loivassa nousussa. Helsingin pörssi päätyi pikkumiinukselle. Helsingin pörssi avasi laskuun. Helsingin pörssi oli iltapäivällä maanantaitunnelmissa. Helsingin pörssi painui iltaa kohti. Helsingin pörssin aamuinen nousu on vaihtunut päivän edetessä laskuksi. Helsingin pörssi kääntynyt laskuun. Helsingin pörssi on ollut tänään laskussa toista päivää peräjälkeen. Helsingin pörssi painui pakkaselle. Helsingin pörssissä toinen peräkkäinen laskupäivä.

(Otsikoita eri tiedotusvälineistä helmikuussa 2012)

_______________

Paljon downshiftattavaa

Kauas on tultu1950- ja 60-lukujen vaihteesta, jolloin alkutuotannon ja palvelujen osuus työvoimasta olivat Suomessa ensimmäistä kertaa samalla tasolla. Siihen asti Suomi tunnettiin ”lähinnä puoliomavaraisen alkutuotannon ja vientivetoisen meijeri- ja puunjalostusteollisuuden blokkina”, kuvaa Päivi Uljas kirjassaan Hyvinvointivaltion läpimurto.

Kirjassa on mielenkiintoinen reikäleipädiagrammi, joka kertoo teollisuusväestön taustoista tuolloin. Mieleen tulee Monty Pythonin sketsi, jossa kilpaillaan siitä, kuka omisti vähiten. 30 prosenttia työläisistä oli kotoisin täysin omavaraisesta taloudesta. Toinen 30 prosenttia oli mökkiläisiä, joilla oli kotieläimiä ja 20 prosenttia oli mökkiläisiä, joilla ei ollut edes eläimiä. Vain 15 prosenttia oli syntyisin kaupunkitaloudesta, jossa ruoka ja tavarat ostettiin.

Näihin lukuihin on paljon downshiftattavaa.

Päivi Uljas, Hyvinvointivaltion läpimurto. Into 2012. 377 s.

Koonnut: Kimmo Jylhämö

  • 29.2.2012