Lukuaika: 2 minuuttia

”Luotetaan sanaan”

Suomessa eläintilojen tarkastukset ovat retuperällä, EU-raportti paljastaa. Onko syynä mentaliteetti?

Lokakuussa Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ilmoitti, että Euroopan komissio on huolissaan tuotantoeläinten olosuhteista Suomessa. Komission Elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (FVO) suoritti eläinten hyvinvointitarkastuksia tuotantoeläintiloilla Suomessa helmikuun 2009 aikana. Komission lokakuussa julkistamassa raportissa esitetään erityishuoli Suomen uusintaeläinsuojelutarkastuksista.

Uusintatarkastus pitää tehdä, mikäli ensimmäisellä tarkastuksella havaitaan, että eläinsuojelulakia ei ole noudatettu. Tämä ei ole Suomessa aina toteutunut.

SEY:n toiminnanjohtaja Helinä Ylisirniö toteaa, että tiloille voidaan antaa puolikin vuotta aikaa korjata eläinlääkärin huomioima virhe eläinten pidossa: ”Se tarkoittaa, että eläimet kärsivät sen puoli vuotta.”

”SEY:llä on omia, vapaaehtoisia eläinsuojeluvalvojia, joilta on kentältä tullut jo pitkään viestiä, että viranomaisvalvonta ontuu”, Ylisirniö sanoo.

Valvontaa luvattiin tehostaa viimeksi joulukuussa 2007, kun Oikeutta eläimille -järjestö julkaisi järkyttävää kuvamateriaalia tuotantoeläintiloilla tapahtuvista laiminlyönneistä.

Pian tämän jälkeen kansanedustaja Pauliina Viitamies (sd.) teki maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttilalle (kesk.)kirjallisen kysymyksen, mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, että ”tuotantoeläinten olosuhteiden tarkastuskäynnit tehdään jäävittömästi ja yleiseurooppalaisten säädösten mukaisesti”.

Anttila vakuutti vastauksessaan 28. joulukuuta, että valvonta eu-säädösten myötä on laajentumassa, ja lisää rahaakin tarkastuksille olisi luvassa. Eviran tarkastuksia luvattiin tehostaa jo heti seuraavana vuonna.

Evirassa taas tarkastuksiin suhtauduttiin epäillen.

”Eviralla ei ole nykyisen lainsäädännön nojalla oikeutta valvoa eläinten hyvinvointia tarkastuksia tekemällä”, Eviran Jaana Husu-Kallio ja Minna Ruotsalo kirjoittivat Helsingin Sanomien vieraskynä-palstalle.

Heidän mukaansa valvontaakin tehokkaampi tapa huolehtia eläimistä on ennaltaehkäisy: ”Eläinten parissa työskentelevien ihmisten jatkuvalla kouluttamisella ja neuvonnalla on tärkeä rooli tässä työssä.”

EU-komission hampaissa on erityisesti kunnaneläinlääkärien toiminta. Siksi Eviran Eläinten terveys ja hyvinvointi -yksikön yksikönjohtaja Jaana Mikkolan mukaan tilanne on sama kaikilla tuotantoeläintiloilla.

”Eviralle komission raportti ei ollut yllätys”, Mikkola sanoo. ”Kyllä kunnaneläinlääkärit koulutetaan siihen, että jos he huomaavat epäkohdan a) siihen puututaan ja b) jos tilanne tarvii määräajan, se käydään tarkastamassa uudelleen.”

Mikkolan mukaan yksi mahdollinen selitys laiminlyönneille on se, että uusintatarkastus on hoidettu muulla tavalla, kuten eläinlääkärin puhelulla ja dokumentointi jää tekemättä: ”Suomalainen mentaliteetti on se, että luotetaan sanaan. Uusintatarkastuksia ja dokumentointia ei pidetä niin tärkeänä.”

Läänineläinlääkäri Hanna Lounela Oulusta vahvistaa Jaana Mikkolan lausunnon.

”Järjestelmän heikkous on se, että eläinlääkärien pitäisi muistaa itse, mitä määräyksiä he ovat antaneet, ja pitää huoli uusintatarkastuksista. Osa jää tekemättä”, Lounela sanoo.

”Syynä eläinlääkärien kiireeseen on työvoimapula.”

Lounela kuitenkin uskoo, että marraskuun alussa voimaan astuva, jo vuonna 2007 esillä ollut eläinlääkintähuoltolaki parantaa tilannetta.

_______________

Näin tutkittiin

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

EU-komission pistetarkastuksessa oli kohteena kaksi muna- ja kaksi sikatilaa sekä yksi kana- ja yksi sikateurastamo. EU-komissio löysi huomautettavaa kaikista tarkastetuista tiloista.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ohjaa eläinsuojelulainsäädännön toimeenpanoa ja valvontaa. Vastuu eläinten hyvinvoinnista on aina eläimen omistajalla. Lääninhallitukset ja kunnaneläinlääkäri vastaavat varsinaisesta valvonnasta.

Komissio tarkastaa koko valvontajärjestelmän toimivuutta. Suomessa ketju on seuraava: maa- ja metsätalousministeriö, keskushallinnon viranomainen eli Evira, alueellinen viranomainen eli lääninhallitus sekä paikallisviranomainen eli kunnaneläinlääkäri.

_______________

Hannele Huhtala