Lukuaika: 3 minuuttia

Luokkaretki Taliin

Toisinaan poliittisen teatterin tekijän paras ystävä on poliisi.

Palataan muutama kuukausi ajassa taaksepäin. On 1. syyskuuta 2010, varhainen iltapäivä.

”Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne ja tulkaa sitten tänne”, kiukkuinen naisgolfaaja hokee.

Ylioppilasteatterin kunnallispolitiikkaa penkovan Valtuusto-esityssarjan syyskuussa 2010 esitetty viimeinen osa päättyi videoituun kohtaukseen, jossa Valtuusto-työryhmä valtuutettujen ja virkamiesten roolissa valtaa Talin takaisin helsinkiläisille.

Päämääränämme on kaivaa Taliin symbolinen pieni kuoppa, joka vastaisi rakennuksen perustuksia. Noin puoli minuuttia sen jälkeen, kun olemme kävelleet kentälle lapioiden kanssa, poliisi on soitettu paikalle.

Golfarit eivät jaksa odottaa virkavallan saapumista. Pieni kuoppa nostaa asenteet esiin.

”Painukaa vittuun täältä”, golfarimies karjuu.

”Voitte käydä sitte taas sosiaaliturvaluukulla meidän veronmaksajien rahoilla.”

Golfarit repivät lapiot käsistä ja tönivät näyttelijät syrjemmälle. Pariin otteeseen poikittaislapiolla kumoon tuupattu poliittisen historian opiskelija Jari Hanska ei putoa roolistaan.

Hän esittää Helsingin jo eläkkeelle jäänyttä, kiinteistötoimesta vastaavaa apulaiskaupunginjohtajaa Pekka Korpista, joka on saanut herätyksen, liittynyt Ylioppilasteatteriin ja ryhtynyt tositoimiin.

”Ei ole mitään syytä lietsoa paniikkia”, Hanska opastaa golfareita.

Iso mies yrittää lyödä toista kuvaajaa lapiolla, molemmat kamerat hajotetaan. Näyttelijät jatkavat kuvaamista kännyköillään.

Kaksi golfäijää saartaa kotimaisen kirjallisuuden opiskelijan Piia Peltolan.

”Kato sen ilmettä jumalauta, se on ihan ku se sais orkun juuri”, golfäijä sanoo. ”Ehkä se saakin”, toinen vastaa.

Onneksi poliisi saapuu paikalle nopeasti.

Talin golfkenttä, sen kartanorakennukset ja vuokralainen, Helsingin Golfklubi HGK, nousivat hiljattain otsikoihin. Klubi yritti lunastaa Talin kartanon ja muut rakennukset kaupungilta alihintaan. Helsingin kaupungilta puolestaan löytyi halukkuutta myydä rakennukset klubille alihintaan 800?000 eurolla, vaikka rakennusten arvoksi on määritelty 1,4 miljoonaa euroa.

HGK väitti, että rakennukset ovat röttelöitä, joiden kunnostaminen tulee kalliiksi. Klubin jäsen myönsi kuitenkin Suomi TV:lle, että esimerkiksi homeiseksi väitetty Arkkolan talo on juuri remontoitu erinomaiseen kuntoon kaupugin tuella.

HGK laskeskeli jäsenlehdessään saaneensa kaupungilta vuokraamiensa rakennusten kunnostamiseen tähän mennessä ainakin 400?000 euroa.

HGK on vuokrannut Talin kenttää ja kartanorakennuksia kaupungilta jo vuosikymmeniä. Talin eliittikerhoon kuuluu 1?350 jäsentä. Jäseneksi pääsy ei ole helppoa, Taliin valikoidutaan.

Esimerkiksi kokoomuksen valtuutettu ja kansanedustaja Jan Vapaavuori poimittiin klubin jäseneksi heti sen jälkeen, kun hän nousi asuntoministeriksi. Tiiviistä kaupunkirakenteesta saarnaavan Vapaavuoren sokea piste on Talin 55 hehtaarin aukko keskellä Helsinkiä.

MAINOS. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.

Vuoteen 2009 asti HGK maksoi kentästä 7?000 euroa vuokraa vuodessa. Summa nousi otsikoihin vuonna 2008, kun kentän vuokrasopimusta uusittiin. Talin kenttää hallinnoi Helsingin liikuntavirasto. Viraston johtaja Anssi Rauramo, HGK:n ainaisjäsen, hoitaa klubin etuja myös liikuntavirastossa.

Kun Helsingin Sanomat sai vihiä asiasta, Rauramo joutui jääväämään itsensä Talia koskevista päätöksistä. Talin vuokraa nostettiin ja skandaali vaimeni.

Liikuntavirasto kompensoi HGK:n noussutta vuokraa vuokrasubventiolla ja muilla tuilla. Summien laajuus alkoi valjeta viime kesänä, kun tutkimme Valtuusto-esitystä varten Talin ja HGK:n kustannuksia veronmaksajille.

Kiinteistövirastossa ihmetellään liikuntaviraston ja Talin likeisiä suhteita. Eräs kiinteistöviraston virkamies kertoi puhelimessa enemmän kuin mielellään, että liikuntavirasto myöntää Talin kentälle vuokratukea puoli miljoonaa euroa vuodessa.

Subvention lisäksi liikuntavirasto on käyttänyt satoja tuhansia euroja Talin kiinteistöjen huoltoon.

Helsingin kaupunki vaatii veronmaksajiltaan kriisitietoisuutta ja karsii palvelujaan. Kaupungin vuokra-asuntoa jonottaa 20?000 kotitaloutta.

Toinen kiinteistöviraston virkamies laski työryhmän pyynnöstä, kuinka paljon Helsingin kaupunki menettää tuloja, kun Talin kaltainen arvokas maapläntti makaa tyhjänä.

Asuntokäyttöön valjastettu Tali tuottaisi kaupungille viisi miljoonaa euroa vuodessa. Tontin arvo olisi 115 miljoonaa.

Samassa yhteydessä kun Talin vuokraa nostettiin vuonna 2008,  HGK pakotettiin avaamaan kaupungivaltuutettu Arto Bryggaren aloitteesta pelivuoroja myös muille kuin jäsenille.

Golfklubilaiset eivät ole antaneet tätä vieläkään anteeksi. Kun työryhmämme käveli kentälle syyskuussa kuoppaa kaivamaan, yksi näyttelijöistä kuuli golfarin spekuloivan, että ”nuo taitavat olla sitä Bryggaren porukkaa”.

Tavallisten veronmaksajien ja eliitin välinen ero näyttääkin nykyään olevan se, että kun tavikset pistetään elämään vapaiden markkinoiden pelisääntöjen mukaan, eliitti jatkaa pikku keitaassaan omituista puolisosialistista sossupummielämää.

”Maksakaa laskunne, maksakaa omat laskunne”, golfnainen huusi Valtuusto-sarjan ryhmälle Talin kentällä syyskuussa 2010.

Tähän asti kaupunkilaiset ovat maksaneet eliitin harrastuksen. Maksaisitte vittu itse omat laskunne.

Kirjoittaja on Voiman toimituspäällikkö & Valtuusto-sarjan ohjaaja. Talin golfkentän valtausvideo, artikkelin pitkä versio & poliittisen teatterin blogi osoitteessa eduskuntaesitys.blogspot.com.

Susanna Kuparinen